PROBLEMI

Stejt department pozvao Kanadu i Saudijsku Arabiju da diplomatski riješe spor

Heder Nojert, portparol Stejt departmenta

Agencije

8.8.2018

Američki Stejt department pozvao je na Kanadu i Saudijsku Arabiju da riješe spor koji je izbio nakon što je Otava izrazila zabrinutost zbog zatvaranja aktivista u Saudijskoj Arabiji.

- Obje strane trebaju diplomatski riješiti ovaj problem zajedno. Mi to ne možemo uraditi umjesto njih, one to moraju riješiti same - rekla je portparol Stejt departmenta Heder Nojert (Heather Nauert)

Izvori u Kanadi rekli su da ova zemlja planira zatražiti pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata i Britanije da bi smanjila tenzije s Rijadom, nakon što je javljeno da Saudijska Arabija više neće kupovati kanadsku pšenicu i ječam.

Saudijska Arabija povukla je u nedjelju, 5. avgusta, svog ambasadora u Otavi, protjerala kanadskog ambasadora i ograničila trgovinske veze nakon što je Kanada tražila hitno oslobađanje zatvorenih aktivista za prava žena. Rijad je optužio Otavu za uplitanje u unutrašnje stvari zemlje. 

Britanska vlada pozvala je na Kanadu i Saudijsku Arabiju da pokažu uzdržanost. Također, Saudijska Arabija naredila je da oko 15.000 saudijskih studenata napuste Kanadu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.