Portugal: Na gašenju požara angažirano 1.300 vatrogasaca

KATASTROFA Vatrena stihija pustoši planinske obronke

Portugal: Na gašenju požara angažirano 1.300 vatrogasaca

Veliki šumski požar koji je opustošio planinske obronke u južnoj portugalskoj regiji Algavre potrajat će još nekoliko dana prije nego što bude stavljen pod kontrolu, saopćio je u srijedu premijer Antonijo Kosta (Costa). 

On je kazao da napore da se ugasi požar, koji je buknuo u petak, ometaju snažni vjetrovi, duboki kanjoni u regiji i brojne sasušene plantaže eukaliptusa.

Kosta se obratio novinarima nakon obilaska štaba portugalske agencije civilne zaštite, vladinog tijela koje koordinira na gašenju požara.

Civilna zaštita saopćila je da je skoro 1.300 vatrogasaca širom Portugala poslano na područja zahvaćena požarom, što je najveći broj otkako je vatrena stihija izbila.

Premijer Portugala je svjestan mogućih političkih posljedica velikih požara, pogibija 109 osoba u požarima prošle godine skoro je dovela do obaranja njegove vlade.

Kosta je priznao da je mnogo više rada potrebno na sprečavanju katastrofalnih požara, uključujući i sadnju raznih vrsta vegetacije u portugalskim šumama i uspostavu sistema zaštite od požara.

Visoki oblak crnog dima uzdizao se iznad regije Algavre, jedne od vodećih evropskih turističkih destinacija.

Iako su vjetrovi otežali napore vatrogascima, vatrogasni timovi radili su tokom noći da bi onemogućili vatru da stigne do mjesta Silves, turističke destinacije.

Tropske temperature koje sedmicama zahvataju veći dio Evrope također su u padu, dok je temperatura za Algavre u srijedu prognozirana na 31 stepen.

Zajedno s terenskim ekipama, 13 aviona i više od 380 vatrogasnih vozila angažirano je u gašenju požara.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH