SIRIJA

Supruga predsjednika Bašara el-Asada ima rak, objavljena fotografija s hemoterapije

AFP

Agencije

9.8.2018

Supruga sirijskoga predsjednika Bašara el-Asada (Bashar al-Assad) Esma (Asma) jučer je podvrgnuta hemoterapiji nakon što joj je otkriven karcinom dojke u vrlo ranoj fazi, stoji u objavama predsjedničkog ureda na društvenim mrežama. 

Informacija je objavljena uz fotografiju na kojoj prva dama, odjevena u tenisice i traperice, sjedi u prostoriji za hemoterapiju s intravenoznim dripom u lijevoj ruci te se smiješi suprugu Bašaru, koji sjedi pored nje.  

U saopćenju se ne navodi u kojoj se bolnici liječi sirijska prva dama, no na pokrivaču na fotografiji vidi se riječ "vojna" pa se pretpostavlja da je u vojnoj bolnici.

Esma el-Asad rođena je 1975. u Londonu. Studirala je na londonskom King’s Collegeu i radila kao bankarka u JP Morganu. Roditelji su joj sunitski muslimani porijeklom iz Homsa. Otac je kardiolog, a majka diplomatkinja.

Bašar i Esma el-Asad imaju dvojicu sinova i kćerku, a vjenčali su se 2000. U početku je Esma bila omiljena među narodom koji ju je prozvao princezom Dijanom Istoka (Diana). No, danas nosi nadimak "prva dama pakla".

Njeni saradnici kažu da Esma Asad nema srca, da je opsjednuta vlastitim izgledom te da je zanima isključivo luksuzan način života. Od početka snažno podupire svog supruga i njegovu politiku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.