GRAĐANI ZADOVOLJNI

U Francuskoj usvojen zakon koji zabranjuje političarima da zapošljavaju članove porodice

Avaz.ba

9.8.2018

Francuski parlament danas je usvojio zakon o moralnosti političkog života. Ovim zakonom se zabranjuje da političari zapošljavaju članove svoje porodice, što predstavlja prvu veliku pobjedu predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

Zakon, koji je naišao na odobravanje u Francuskoj je usvojen sa 383 poslanika koji su glasali za, dok je troje bilo protiv. Čak 48 je bilo suzdržano, a nakon usvajanja dvoranom se čuo aplauz.

Zabranjuje ministrima, poslanicima i članovima lokalnih vlasti da zapošljavaju vjenčane ili nevjenčane supružnike, roditelje i djecu pod prijetnjom kazne od tri godine zatvora i 45.000 eura.

Ministrica pravde Francuske Nikol Belube (Nicole Bellube) je čestitala na ovom zakonu, zbog pozivitnog signala koji je upućen građanima.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je ranije obećao usvajanje ovog zakona.

Inače, jedan od favorita na predsjedničkim izborima Francois Fijon je doživio pad popularnosti zbog radnih mjesta koja je omogućio svojoj supruzi i djeci.

Protiv Fijona je u jeku kampanje podignuta preliminarna optužnica za zloupotrebu javnih sredstava. Kasnije je podignuta optužnica i protiv njegove supruge.

Inače, zakon predviđa i druge vrste kontrole poslanika, među kojima je i zabrana da obavljaju savjetodavne aktivnosti da ne bi došlo do sukoba interesa kao i novi sistem kontrole njihovih troškova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.