EKOLOGIJA

Novi Zeland uvodi zabranu korištenja jednokratnih plastičnih kesa

Ilustracija

Fena

10.8.2018

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je da će njena zemlja zabraniti plastične kese za jednokratnu upotrebu, u nastojanju da se na taj način bori protiv zagađenja okoliša plastičnim otpadom.

Vlada je zatražila od supermarketa i prodavnica prehrambenih proizvoda da prestanu s korištenjem plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu u roku od šest mjeseci ili će se u suprotnom suočiti s novčanom kaznom u visini od oko 66.000 američkih dolara. 

- Prekidamo s upotrebom jednokratnih plastičnih kesa da bismo se bolje pobrinuli za našu životnu sredinu i zaštitili zelenu reputaciju Novog Zelanda - rekla je Ardern.

Novi Zeland iskoristi 1,6 milijardi plastičnih kesa godišnje. Mnoge od njih završavaju u okeanu, "gdje ih kornjače i druga stvorenja greškom zamijene za hranu i progutaju", poručila je grupa ''Greenpeace'' na svojoj internet-stranici, dodajući da je svaka treća kornjača pronađena na plažama Novog Zelanda progutala plastični otpad. 

U izvještaju Svjetske banke se navodi da je Novi Zeland jedan od najvećih proizvođača urbanog otpada po glavi stanovnika u razvijenom svijetu.

Novi potez premijerke Ardern nije bez podrške. Prema podacima New Zealand Heralda, u februaru je 65.000 Novozelanđana potpisalo peticiju za zabranu korištenja plastičnih kesa, prenosi Xinhua. 

''Greenpeace'' je, također, rekao da pozdravlja ovakav potez Novog Zelanda, nazivajući ga "velikim korakom u borbi protiv zagađenja okeana plastikom."

Studija iz 2015. godine pokazala je da je oko osam miliona tona plastičnog otpada bačeno u okeane svake godine. Ukoliko se ovaj trend nastavi, plastični otpad u okeanima premašit će cjelokupni riblji fond 2050. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.