GLOBUS Sjedinjene Američke Države planiraju uspostaviti svemirske snage

Majk Pens: SAD će uspostaviti svemirske snage do 2020. godine

Fena
10.08.2018 12:46

Foto: AFP

Jučer je američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) izjavio da Sjedinjene Američke Države planiraju uspostaviti svemirske snage do 2020. godine, što je sugerirao i predsjednik Donald Tramp (Trump), ali su dovedeni u pitanje brojni vodeći oficiri u Pentagonu.

- Došlo je vrijeme da se uspostave američke svemirske snage - izjavio je Pens na skupu u Pentagonu, pozivajući se na Trampovu direktivu iz ove godine da se formira šesti rod američkih oružanih snaga.

- Nije dovoljno jednostavno imati američko prisustvo u svemiru. Moramo imati američku dominaciju u svemiru i tako će i biti - izjavio je Pens u govoru.

Uporedo s Pensovim govorom, Pentagon je objavio planove formiranja novog roda američke vojske u izvještaju na 15 stranica, najavljujući skoru akciju. On uključuje uspostavu Svemirske razvojne agencije, koja je "zajednička organizacija nadležna za brzi razvoj i uspostavu kapaciteta naredne generacije".

Izvještaj, također, poziva na stvaranje svemirskih operativnih snaga, za koje se navodi da će ih činiti "karijerni svemirski eksperti koji su obučeni, promovirani i stekli su ugled kao profesionalci u svemirskoj borbi". Također je dio plana svemirska komanda koja će imati zadatak da "poboljša i osnaži kapacitete za borbu u svemirskom ratu".

Iako nije jasno navedeno u izvještaju, Pens je objavio da će Pentagon stvoriti novu funkciju pomoćnika ministra odbrane, vodeći civilni položaj s koga se može nadzirati stvaranje novog roda vojske i izvještavat će čelnika Pentagona. Pens je izjavio da će finansiranje novog roda vojske biti zatraženo za fiskalnu 2020. godinu u okviru vojnog budžeta. 

Pozvao je Kongres da odobri "dodatnih osam milijardi dolara za sisteme svemirske sigurnosti". Uz očekivano protivljenje Kongresa i vodećih oficira u Pentagonu, Pens je izjavio da "stvaranje novog roda vojske nije jednostavan proces". 

Džim Inhof (Jim Inhofe), republikanski senator i drugi po značajnu zvaničnik senatske komisije za oružane snage, otvoreno je kritizirao prijedlog stvaranja novog roda vojske.

- Svjestan sam predsjednikovih stavova prema vojsci. Mislim da možemo realizirati naše ciljeve bez stvaranja novog roda vojske - izjavio je on u ovom mjesecu. 

Tramp je izjavio u junu da će najavljivane svemirske snage predstavljati šesti rod američke vojske, prenose agencije.

NA VRH