GLOBUS

Majk Pens: SAD će uspostaviti svemirske snage do 2020. godine

AFP

Fena

10.8.2018

Jučer je američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) izjavio da Sjedinjene Američke Države planiraju uspostaviti svemirske snage do 2020. godine, što je sugerirao i predsjednik Donald Tramp (Trump), ali su dovedeni u pitanje brojni vodeći oficiri u Pentagonu.

- Došlo je vrijeme da se uspostave američke svemirske snage - izjavio je Pens na skupu u Pentagonu, pozivajući se na Trampovu direktivu iz ove godine da se formira šesti rod američkih oružanih snaga.

- Nije dovoljno jednostavno imati američko prisustvo u svemiru. Moramo imati američku dominaciju u svemiru i tako će i biti - izjavio je Pens u govoru.

Uporedo s Pensovim govorom, Pentagon je objavio planove formiranja novog roda američke vojske u izvještaju na 15 stranica, najavljujući skoru akciju. On uključuje uspostavu Svemirske razvojne agencije, koja je "zajednička organizacija nadležna za brzi razvoj i uspostavu kapaciteta naredne generacije".

Izvještaj, također, poziva na stvaranje svemirskih operativnih snaga, za koje se navodi da će ih činiti "karijerni svemirski eksperti koji su obučeni, promovirani i stekli su ugled kao profesionalci u svemirskoj borbi". Također je dio plana svemirska komanda koja će imati zadatak da "poboljša i osnaži kapacitete za borbu u svemirskom ratu".

Iako nije jasno navedeno u izvještaju, Pens je objavio da će Pentagon stvoriti novu funkciju pomoćnika ministra odbrane, vodeći civilni položaj s koga se može nadzirati stvaranje novog roda vojske i izvještavat će čelnika Pentagona. Pens je izjavio da će finansiranje novog roda vojske biti zatraženo za fiskalnu 2020. godinu u okviru vojnog budžeta. 

Pozvao je Kongres da odobri "dodatnih osam milijardi dolara za sisteme svemirske sigurnosti". Uz očekivano protivljenje Kongresa i vodećih oficira u Pentagonu, Pens je izjavio da "stvaranje novog roda vojske nije jednostavan proces". 

Džim Inhof (Jim Inhofe), republikanski senator i drugi po značajnu zvaničnik senatske komisije za oružane snage, otvoreno je kritizirao prijedlog stvaranja novog roda vojske.

- Svjestan sam predsjednikovih stavova prema vojsci. Mislim da možemo realizirati naše ciljeve bez stvaranja novog roda vojske - izjavio je on u ovom mjesecu. 

Tramp je izjavio u junu da će najavljivane svemirske snage predstavljati šesti rod američke vojske, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.