PROBLEMI Rusija se zalaže za dosljednost i suverenitet srpskog teritorija

Moskva ne podržava razgraničenje kao rješenje za Kosovo

b92.net
10.08.2018 12:22

Foto: Marija Zaharova

Portparol ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da Moskva ne podržava razgraničenje kao rješenje kosovskog problema.

Ona je istakla da se Rusija zalaže za dosljednost i suverenitet srpskog teritorija, ali je i dodala da će poštovati odluke koje Srbija donese.

Zaharova je izjavila novinarima na brifingu da nikakvi dokazi nisu predočeni koji bi ukazali na rusku krivicu i da se priprema još jedno opravdanje za novi krug sankcija protiv Moskve.

- To je posebno važno danas, ako se dogovori obezvređuju. Vrlo je važno da budeš dosljedan u pristupima i stavu i to se prije svega odnosi na ruski stav vezan za problematiku Kosova. To nisu teoretska istraživanja niti hipotetičke analize, to je praktični posao koji je zasnovan na međunarodnom pravu. Naš pristup ovoj problematici je ozbiljan i zasnovan na međunarodnom pravu, na poštovanju suvereniteta Srbije i ovaj stav Rusije se nije mijenjao. U Beogradu to vrlo dobro znaju - navela je Zaharova.

Ona je podsjetila i šta podrazumjeva ovaj stav.

- Problem Kosova je odavno postao međunarodni problem. Razmatrali smo ga i u SB UN, postoji Rezolucija 1244, koju niko nije ukidao. Nisam sigurna da postoji druga zemlja koja je više branila poštovanje te rezolucije od Rusije. Naš pristup je, također, utemeljen na poštovanju suvereniteta i unutrašnjeg zakonodavstva Srbije. I naravno, mi smo uvijek govorili da ćemo podržati dogovore koji budu postignuti i koji budu dobri za Srbiju. To je naš dosljedan stav - rekla je Zaharova.  

Precizirala je šta Rusija neće prihvatiti.

- Mi nećemo prihvatiti laž da je Kosovo odvojeno od Srbije na osnovu referenduma. Neće proći kod nas situacija kad će nam pričati vadeći samo jednu stvar, da je to jedinstveni primjer u Evropi. Sve što će biti vezano za izvrtanje historijskog sjećanja, također, neće proći - kazala je Zaharova.

NA VRH