GLOBUS

Četrdesetak pilota "Ryanaira" stupilo u štrajk, aviokompanija otkazala 400 letova

Arhiv

Fena

10.8.2018

Piloti "Ryanaira" u nekoliko evropskih zemalja u petak su stupili u štrajk zbog radnih uvjeta koji je natjerao niskobudžetnog avioprijevoznika da otkaže 400 letova.

Na štrajkove koje su sazvali njemački i belgijski sindikati otpada većina otkazanih letova, dok su štrajkovi, također, sazvani u Švedskoj i Irskoj. 

Aviokompanija je saopćila da će više od 2.000 letova, ili 85 posto od ukupne cifre, normalno saobraćati i da će većina putnika pogođena štrajkom biti preusmjerena na druge službe ''Ryanaira''.

Predstavnici njemačkih pilota saopćili su u ovoj sedmici da će se pridružiti štrajku 24-satnim napuštanjem radnih mjesta koje će se završiti u 5.29 sati u subotu ujutro jer žele plaće i radne uvjete slične onima u konkurentskim aviokompanijama.

Kompanija je ukazala na nedavne povišice plaća i pozive na sastanke sa sindikatima radi pregovora. "Ryanair" je zatražio od sindikata da "nastave s pregovorima umjesto da pozivaju na nove neopravdane štrajkove".

"Ryanair" je izgradio svoj model aviokompanije s niskim cijenama bez sindikata, ali je saopćio u prošloj godini da će ih priznati. Sindikalni predstavnici traže kolektivne ugovore u raznim zemljama.

Aviokompanija je već pogođena štrajkovima stjuardesa u Španiji, Portugalu i Belgiji. Irski piloti u štrajku su već četiri dana.

U Holandiji je kompanija koristila pilote koji ne štrajkuju da bi nastavila s putničkim saobraćajem. Kompanija je u četvrtak navečer saopćila da "neće biti otkazivanja" zbog štrajka holandskog sindikata.

''Ryanair'' je pokrenuo neuspješnu sudsku akciju u Holandiji da bi spriječio štrajk.

U Švedskoj je četrdesetak pilota "Ryanaira" stupilo u štrajk tražeći potpisivanje kolektivnog ugovora o radu.

Martin Lindgren, čelnik švedskog udruženja pilota, izjavio je da je "štrajk neophodan da bi se pokazalo kompaniji da više ne može izbjegavati da tretira svoje osoblje na dostojanstven način".

- Iako sindikati žele da se belgijski zakoni o radu primjenjuju na službenike aviokompanije, ''Ryanair'' još primjenjuje irske zakone - kazao je on, prenijele su agencije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.