NOVE NAPETOSTI Nevjerovatna reportaža

Amerikanci otkrili misterioznu kinesku konstrukciju u moru

Index.hr

CNN je danas objavio nevjerovatnu reportažu iz Južnog kineskog mora, gdje kineska mornarica gradi umjetne otoke kao vojne baze, iako susjedne države osporavaju kineski suverenitet nad tim vodama. 

Nakon što su se ukrcali u avion za nadziranje američke mornarice P8-A Poseidon u Okinavi, CNN-ovi novinari preletjeli su iznad voda koje su predmet jednog od najvećih teritorijalnih sporova na svijetu.

Posada vojnog aviona tokom leta je dobila čak šest odvojenih upozorenja od kineske vojske, u kojima su im jasno poručili da su na kineskom teritoriju i kako trebaju otići, prenosi Index.hr.

- Američko vojno zrakoplovstvo, ovo je Kina, napustite je odmah i držite se podalje kako biste izbjegli bilo kakav nesporazum - rekao je glas.

Svaki put, Poseidon je emitirao isti odgovor: "Ovo je suverena, imuna letjelica američke mornarice koja provodi zakonite vojne aktivnosti izvan nacionalnog zračnog prostora bilo koje obalne države. Pri vršenju ovih dužnosti koje garantira međunarodno pravo, djelujemo s dužnim obzirom prema pravima i dužnostima svih država."

Pilot američke mornarice letio je pokraj četiri ključna otoka u Spratljovom lancu gdje je Kina izgradila četiri utvrde: Subi Rif, Fieri Kros Rif, Džonston Rif i Miskif Rif. S prozora, daleko ispod, CNN je dobio jasan pogled na avione i radarske instalacije nad umjetnim otocima pod kineskom kontrolom koji su nekada bili bezopasni pijesak i plićak.

- Bilo je iznenađujuće vidjeti aerodrome usred okeana - rekao je za CNN poručnik Loren Kalen (Laurent Callen), koji je vodio zračnu borbenu ekipu na letu mornarice. Usto, Poseidonovi senzori snimili su čak 86 plovila, uključujući brodove kineske obalne straže, usidrene u golemoj laguni na Subi Rifu.

Vijetnam, Filipini, Tajvan, Indonezija, Malezija i Brunej, svi polažu pravo na sporne dijelove mora koji obuhvaćaju 3,6 miliona kvadratnih kilometara, no Kina ima puno dalekosežnije zahtjeve od ostalih. Kineski režim, naime, tvrdi da je najveći dio ovog mora dio kineskog teritorija "od drevnih vremena".

Pekinških "devet linija", kojima ocrtava teritorij na koji polaže pravo, proteže se više od hiljadu kilometara od njihove najjužnije pokrajine i obuhvaća gotovo čitavo Južno kinesko more, za koje Ujedinjeni narodi procjenjuju da kroz njega prolazi jedna trećina globalnih brodskih prolaza. Također se vjeruje da Južno kinesko more sadrži bogate rezerve nafte i prirodnog plina koje još nisu posve istražene.

Više o:

Kina SAD Otoci
NA VRH

Podijeli članak na