LOŠI ODNOSI

Ankara preklinje Ameriku da sjedne za pregovarački sto

Srna

10.8.2018

 Turski ministar trgovine Ruhsar Pekčan rekao je danas da Turska preklinje američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da se vrati za pregovarački sto nakon uvođenja novih carina, ističući da sve probleme treba rješavati dijalogom.

- Svi dosadašnji napori da pokažemo američkoj administraciji da nijedan od kriterija, na koji se oni pozivaju u vezi sa uvođenjem sankcija, ne stoji, pokazali su se bezuspješnim - rekao je Pekčan i nastavio:

"Ipak, mi preklinjemo predsjednika Trampa da se vrati za pregovarački sto, jer ovo može i treba da se riješi dijalogom i saradnjom", rekao je on.

Jedan od kriterija za američko uvođenje carina je da se uvoz iz Turske odražava na nacionalnu sigurnost.

Potez Trampa uslijedio je i zbog nezadovoljstva Vašingtona u vezi sa američkim pastorom Endruom Bransonom, koji je zatvoren u Turskoj i koga vlasti u Ankari ne žele da oslobode.

U međuvremenu, turska lira je danas pala na rekordno nizak nivo prema dolaru, 6,24 lire za jedan dolar, poslije čega se oporavila na 5,92, ali je to i dalje ogromnih sedam posto pada u jednom danu.

Turska valuta je pala 66 posto od početka godine, što je dovelo do poskupljenja robe u Turskoj, a i uzdrmalo je povjerenje stranih investitora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.