Studentica na Instagramu objavila "Niko ne zaslužuje da bude silovan", pa se ubila

Avaz.ba
11.08.2018 07:54

Foto: Kensani Maseko

Kensani Maseko (Khensani, 23), studentica prava iz Johanesburga u Južnoafričkoj Republici, izvršila je samoubistvo nekoliko mjeseci nakon što je navodno silovana na fakultetu koji je pohađala. Ona je na Instagramu ostavila post sa svojim datumom rođenja i smrti, zajedno s natpisom "niko ne zaslužuje da bude silovan".

Zbog njene iznenadne smrti, koja se zasada vodi kao samoubistvo, zajednica cijelog Rodos Univerziteta u Grejemstaunu suočava se sa bojkotom i bijesom javnosti, koja je uvjerena da je sigurnost na kampusu bila ispod propisane.

Kensanine kolege zahtijevaju da Univerzitet obustavi s rad da bi im dozvolio da oplaču djevojku. Istovremeno oni protestiraju protiv "kulture silovanja" koja, kako tvrde, postoji u ovoj akademskoj zajednici.

Djevojka koja je bila treća godina studija tvrdila je da je silovana u maju.

Umrla je u petak popodne u svojoj kući u Johanesburgu, oko 950 kilometara od kampusa. Studentski parlament, čiji je ova djevojka nekada bila predstavnik, sada zahtijeva zatvaranje Univerziteta, smatrajući da je njen post na Instagramu "proganjajući podsjetnik" da je njeno samoubistvo povezano sa seksualnim zlostavljanjem koje je pretrpjela.

Iz uprave Univerziteta stižu saučešća upućena njenoj porodici, ali i molba nadležnim organima da ispitaju njenu smrt.

Kensani je sahranjena jučer, na nacionalni praznik žena u Južnoj Africi, na 62. godišnjicu velikog marša u kome je 20.000 žena protestiralo protiv zakona kojim je crnkinje ove zemlje trebalo natjerati da nose "propusnice", posebne interne pasoše koji su produbljivali segregaciju stanovništva ove zemlje.

NA VRH