GLOBUS

Nisu htjeli žene ljekare: Japanski fakultet lažirao rezultate prijemnih ispita

Ilustracija

Nezavisne novine

11.8.2018

Najprestižniji japanski medicinski fakultet je priznao da je duže od decenije lažirao rezultate prijemnih ispita da bi ograničili broj studentica i postarali se da više muškaraca postanu doktori.

Medicinski fakultet u Tokiju se ovim bavio makar od 2006. godine, objavili su pravnici uključeni u istragu, čime su potvrđeni nedavni navodi japanskih medija.

S fakulteta, koji je u početku negirao te tvrdnje, sada kažu da do toga nikada nije trebalo doći, uz obećanje da će spriječiti da se ta praksa ponovi. Čak su kazali da će razmotriti da naknadno upišu kandidatkinje koje su trebale biti primljene da nije bilo lažiranja rezultata.

Iskreno se izvinjavamo zbog ozbiljnih prekršaja vezanih za prijemne ispite koji su stvorili zabrinutost i probleme za mnoge i iznevjerili povjerenje javnosti - kazao je direktor fakulteta Tetsuo Jukioka. 

Tvrdi da nije znao za lažiranje rezultata, kao i da nije bio umiješan u to. Kazao je i da u savremenom društvu žene ne trebaju biti tretirane drugačije samo zbog njihovog spola. 

Rekao je i da studentice koje su primljene nisu tretirane drugačije od muškaraca, ali i istakao da neki ljudi ne smatraju da žene treba da budu hirurzi.

U jednom od medijskih navoda sinu jednog zvaničnika ministarstva prosvjete, koji je pao na prijemnom ispitu tri puta, navodno je poklonjeno dvadeset poena koji su mu bili potrebni da se upiše na fakultet. Sumnja se i da je bivši direktor fakulteta primao novac od nekih roditelja da bi njihovi sinovi imali poseban tretman, pišu agencije.

Ministar prosvjete Hošimasa Hajaši kazao je da je diskriminacija prema studenticama “potpuno neprihvatljiva” i istakao da ministarstvo planira ispitati procedure prijemnih ispita svih medicinskih fakulteta u zemlji.

Seiko Noda, ministrica za rodnu ravnopravnost, kazala je da je duboko uznemirujuće da fakultet nije želio dozvoliti kandidatkinjama da upišu fakultet zato što smatraju da je teško raditi sa ženama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.