GLOBUS

Isplivali tajni detalji mučenja u zatvorima CIA-e

Ilustracija

cdm.me

11.8.2018

Mučenje jednog osumnjičenog teroriste iz El-Kaide opisano je do detalja u novoobjavljenim pismima koja je sadašnja direktorica CIA-e Đina Hasel (Gina) slala u sjedište agencije krajem 2002. godine, kada je vodila tajnu američku pritvorsku jedinicu na Tajlandu.

Vjeruje se da je osumnjičeni Abd el-Rahim el-Naširi učestvovao u planiranju bombardiranja broda “USS Colea” u Jemenu 2000. godine, a CIA je bila uvjerena da zna i za druge planirane napade.

Agenti CIA-e su tokom ispitivanja El-Naširija okrutno mučili na razne načine. Oni su ga skidali golog, vezivali ga u lance, udarali o zidove, zatvarali u malu kutiju i simulirali egzekucije nad njim, kao i kontroverzni metod “voterbording” prilikom kojeg su mu preko lica stavljali krpu, a zatim sipali vodu na njega da bi on imao osjećaj da se davi. Međutim, to je sve bilo spomenuto u zvaničnim izvještajima. 

Mnoge pojedinosti toga šta se dešavalo El-Naširiju tokom nekoliko sedmica mučenja na Tajlandu nisu objavljene. 

One su opisane u pismima koji je objavii Nacionalni sigurnosni arhiv, privatni istraživački institut, koji ih je dobio na osnovu zakona o slobodi informacija. 

Ti dokumenti su, naravno, korigirani i mnoge stvari su skrivene, ali je iz njih jasno da je Haspel naredila agresivno mučenje osumnjičenog, čim je doveden u pritvorsku jedinicu. 

Kako se navodi, odmah su mu obrijali glavu i stavili lance. Satima su ga držali u maloj kutiji gdje je mogao da stane samo sklupčan. 

Nakon što su ga udarali o zid, on je navodno počeo da odaje planove napada na brodove u Hormuškom zaljevu.

U jednom od dokumenata piše da je on jednog dana tri puta podvrgavan simulaciji davljenja.

Također su ga često držali u potpunom mraku s kapuljačom na glavi i tada bi bio smješten u “velikoj kutiji”. 

Iz dokumenata se može zaključiti da su se tehnike mučenja smjenjivale više puta.

- Ispitivači su pokrili glavu subjekta kapuljačom i ostavili ga da leži na stolu (nakon voterbordinga), stenjući, drhteći i iznova moleći Boga da mu pomogne - piše u jednom od dokumenata koji se odnosi na 12. dan mučenja. 

Kako piše, nakon pola sata ležanja on je ponovo podvrgnut mučenju vodom, a zatim nag zatvoren u malu kutiju.

Navodi se da su ispitivači takve seanse mučenja ponavljali iznova i iznova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.