INTERVJU

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker zabrinut za EU

Žan-Klod Junker

Tiroler Tagescajtung

12.8.2018

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) u intervjuu austrijskom dnevniku "Tiroler Tagescajtung“ kazao je kako je veoma zabrinut za EU i upozorava da može doći do jačanja desnice na sljedećim izborima za Evropski parlament.

Ako se na evropskom nivou ponovi ono što posmatramo trenutno u pojedinim državama, onda bi novi saziv parlamenta mogao biti izuzetno obilježen desnicom - kazao je u intervjuu.

Prema njegovim riječima, skretanje udesno u Evropskom parlamentu otežalo bi daljnje razmimoilaženje zemalja članica.

Zbog toga je kucnuo čas gdje dokazane demokratske partije centra prije ovih izbora moraju biti odlučne i donijeti važne odluke, umjesto da sve odlažu na vrijeme poslije izbora - istakao je Junker, zahtijevajući brzo djelovanje i u vezi s usvajanjem budžeta. 

On je kazao da bi bilo dobro da se s aktuelnim snagama nešto postigne.

Kada je riječ o politici prema azilantima i izbjeglicama, Junker je kazao da je trebalo primijeniti prijedloge Evropske komisije iz 2015. i da bi time bile mnoge stvari drugačije.

S tim u vezi on ukazuje na neuspjeli plan raspodjele izbjeglica između država EU.

Govoreći o aktuelnoj situaciji, stanje je trenutno daleko manje dramatično, ali se i dalje problemom izbjeglica treba baviti, međutim, ne činiti kao da ne postoji nijedna druga tema, dodao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.