SVIJET

Amerika traži od Velike Britanije da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma

Američki ambasador u Velikoj Britaniji Vudi Džonson ( Arhiv)

Fena

12.8.2018

Sjedinjene Američke Države u nedjelju su zatražile od Velike Britanije da povuče svoju podršku nuklearnom sporazumu s Iranom iz 2015. i umjesto toga udruži snage s Vašingtonom u suprotstavljanju globalnoj prijetnji koju predstavlja Teheran. 

Uprkos protivljenju evropskih saveznika, američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u maju je povukao Sjedinjene Američke Države iz sporazuma koje su potpisale svjetske sile i Teheran i u okviru koga su međunarodne sankcije Iranu ukinute u zamjenu za ograničenje nekih aspekata njegovog nuklearnog programa. 

Otad Velika Britanija, Francuska i Njemačka nastoje održati sporazum u životu, dok je Tramp pripremio nove sankcije, navodeći da je potreban izbalansiraniji i širi sporazum. Iran tvrdi da su američke sankcije "unilateralizam".

Američki ambasador u Velikoj Britaniji Vudi Džonson (Woody Johnson) naveo je da Teheran finansira "maligne aktivnosti" umjesto da ulaže u ekonomiju. Tvrdi da Iran treba učiniti opipljive i održive promjene da bi se ponašao kao normalna zemlja. 

- Do tada će Amerika pojačavati pritisak i želi Veliku Britaniju na svojoj strani - napisao je Džonson u novinama ''Sunday Telegraph''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.