SJEDNICA

Benjamin Netanjahu traži potpuni prekid vatre u Gazi

Arhiv

Avaz.ba

12.8.2018

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) u nedjelju je od Hamasa zatražio "potpuni prekid vatre" u pojasu Gaze u prvim javnim komentarima na još jedan smrtonosni krug nasilja između dvije strane.

Zvaničnici UN-a i Egipta uložili su napore na osiguranju dugoročnog primirja između Izraela i Hamasa, iako ih izraelski zvaničnici još nisu komentirali.

Od jula su bila tri kruga izbijanja nasilja.

- U jeku smo kampanje protiv terorizma u Gazi. To se neće okončati jednim udarcem. Naš zahtjev je jasan: potpuni prekid vatre. Ne bismo trebali biti zadovoljni s manje od toga - izjavio je Netanjahu na početku redovne nedjeljne sjednice vlade.

''Do sada smo uništili stotine Hamasovih vojnih meta i svaki val napada izraelskih odbrambenih snaga nanosi teške udarce Hamasu'', kazao je.

Netanjahu je pod snažnim političkim pritiskom da djeluje odlučnije protiv Hamasa. 

Izrael, također, pokušava prekinuti ispuštanje zapaljivih zmajeva i balona iznad granične ograde s Gazom koji dovode do požara na izraelskim obradivim površinama.

Nezvanično, primirje koje je dogovoreno u četvrtak navečer uglavnom se poštuje uprkos ubistvu troje Palestinaca od izraelske vojske tokom pograničnih protesta i sukoba.

Najmanje 168 Palestinaca ubijeno je od izbijanja protesta na granici s Gazom koji su počeli 30. marta, dok ih je većina podlegla izraelskoj vatri tokom demonstracija. Ostali su ubijeni u zračnim udarima.

Tokom istog perioda jednog izraelskog vojnika ubio je palestinski snajperista.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.