TURSKA

Nakon kraha valute Erdoan poručio Trampu: Zabio si nam nož u leđa

Arhiv

Agencije

13.8.2018

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) u ponedjeljak je rekao da je turska ekonomija trenutno pod opsadom, no počiva na čvrstim temeljima zbog kojih će nastaviti biti snažna.

U gotovo polusatnom govoru pred turskim veleposlanicima u Ankari, Erdoan je rekao da je turska ekonomija izložena proračunatom napadu izvana, prenosi turska televizija TRT. 

Turska lira je u ponedjeljak ujutro na početku trgovanja na azijsko-pacifičkim tržištima potonula na novu najniži nivo u historiji, više od 7 lira za dolar, nakon što je u petak izgubila 18 posto svoje vrijednosti, što je najveći dnevni pad od financijske krize u toj državi 2001. godine. 

No nakon poteza centralne banke i najava ministra financija Berata Albajraka (Albayrak), ojačala je na 6,4 lire za dolar. 

Ministar Albajrak, Erdoanov zet, u nedjelju je najavio izradu akcijskog plana koji je ta država počela provoditi u ponedjeljak ujutro kako bi umirila ulagače.  

- Svi vide da događaji vezani uz kurs nemaju ekonomski temelj i imaju karakteristike napada na našu državu - poručio je Erdoan ambasadorima i dodao da će tursko gospodarstvo uprkos tome ostati snažno.  

Otkrio je da tursko pravosuđe trenutno procesuira "ekonomske teroriste" koji blate tursku ekonomiju. Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova istražuje više od tri stotine korisničkih računa na društvenim mrežama, objavila je televizija TRT.

- Očito je da su napadi počeli s incidentima oko Gezija (zeleni park na trgu Taksim u Istanbulu), a nastavili se između 17. i 25. decembra i dosegli novu razinu pokušajem puča 15. jula. Oni će se nastaviti", rekao je Erdogan, referirajući se na proteste protiv gradnje u sjedištu Istanbula, navodnog pokušaja pokreta Fetulaha Gulena (Fethullah) iz 2013. da sruši vladu preko pravosuđa, te neuspjelog puča iz 2016. za koji turske vlasti također optužuju tog klerika.  

Erdoan je naglasio da snažna država mora biti pripremljena za bilo kakav iznenadan događaj kako bi osigurala trajni mir.

- Tajna uspjeha država leži u njihovoj spremnosti za rat, u svakom trenutku, ako žele mir. Mi smo spremni, sa svim što imamo - poručio je turski predsjednik.

Nedavne američke poteze protiv Turske nazvao je nožem u leđa Ankari.  

Odnosi između dva saveznika unutar NATO-a pali su na najniže grane unazad više decenija zadnjih sedmica, a primjer je afera pritvaranja američkog pastora Endrua Brunsona (Andrew) koja je bila uvod u američke sankcije.

U okviru pooštravanja mjera, američki predsjednik Donald Tramp (Trump) odlučio je u petak udvostručiti carinske namete na turski čelik i aluminij, ubrzavši tako pad turske valute.

Ne spomenuvši direktno SAD, no očigledno aludirajući na tu državu, Erdoan je u govoru rekao da "nasilnici u globalnom sistemu ne mogu grubo i besramno" prisvojiti tursku imovinu koja je "plaćena krvlju" i da će takvo ponašanje uništiti povjerenje među nacijama.

- S jedne strane ste strateški partneri, a s druge radite nešto protiv njih - naglasio je Erdoan.

Nakon vijesti na društvenim mrežama da je američko veleposlanstvo objavilo da će Brunson biti pušten iz kućnog pritvora 15. avgusta, ta je institucija to odbacila. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.