ZELENO SVJETLO

Kuba novim ustavom otvara put istospolnim brakovima

Index.hr

14.8.2018

Na Kubi danas započinje rasprava o novom nacrtu ustava koji uključuje priznanje prava na privatno vlasništvo i mogućnost legalizacije istospolnih brakova, dok se istovremeno u dokumentu ne spominje komunističko društvo.

Građani Kube će o nacrtu novog ustava moći raspravljati na 135 hiljada javnih foruma, uključujući radna mjesta i gradske četvrti, sve do sredine novembra

Zaključci će se predati parlamentarnim zastupnicima koji će napisati konačni prijedlog ustava, o kojem će se pak građani izjasniti na referendumu u februaru 2019. godine.  

Nacrt je već dobio zeleno svjetlo parlamenta. Bude li usvojen i u konačnoj verziji, zamijenit će postojeći, napisan 1976. godine.

Iako u dokumentu nema spomena o komunističkom društvu, potvrđuje se socijalistička priroda političkog sustava i vodeća uloga Komunističke partije.

Prvi put se u ustav uvodi uloga premijera, a broj predsjedničkih mandata ograničava se na dva. 

Predložene izmjene predvodio je bivši predsjednik Raul Kastro (Castro), koji je bio na vlasti od 2008. do aprila 2018. godine. Raul Kastro je omogućio oprezno otvaranje tržišta pa će se i novim ustavom pridati važnost stranim ulaganjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.