PLANOVI

Trampov savjetnik Bolton sastaje se s ruskim zvaničnicima

Fena

15.8.2018

Kremlj je saopćio da su u toku pripreme za sastanak u Ženevi, naredne sedmice, između ruskih zvaničnika i američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Džona Boltona (John Bolton), što će biti prvi sastanak na visokom nivou nakon samita ruskog i američkog predsjednika u Helsinkiju. 

- Takvi kontakti zapravo su planirani i pripremani - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na telefonskoj konferenciji s novinarima. On nije dodatno pojasnio svoju izjavu.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) bio je suočen s kritikama u svojoj zemlji nakon što se sastao s Putinom u finskoj prijestonici u julu, i odbio je optužiti ruskog čelnika za miješanje u američke izbore u 2016. Nova runda američkih sankcija Rusiji objavljena je ubrzo nakon tih kritika, izazivajući nagli pad vrijednosti ruske rublje.

Prošle je sedmice Rand Pol (Paul), republikanski senator i Trampov saveznik, otputovao u rusku prijestonicu, rekavši da je njegova posjeta imala za cilj ohrabriti diplomatiju u jeku zategnutih odnosa između Moskve i Vašingtona.

Vašington je jučer saopćio da će se Bolton sastati s ruskim zvaničnicima kako bi raspravljali o rezultatima samita u Helsinkiju, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.