ITALIJA

Raste broj mrtvih u Đenovi, među žrtvama ima i djece

AFP

Avaz.ba

15.8.2018

Broj poginulih u urušavanju vijadukta u Đenovi porastao je na 42, a potraga za žrtvama i dalje traje, rekao je glavni gradski tužilac.

U ovom trenutku znamo za 42 poginulih, uključujući troje maloljetnika - rekao je tužilac Frančesko Pazi (Francesco Cozzi) za RAI, dodajući da su to privremeni podaci. 

Ministar unutrašnjih poslova Mateo (Matteo) Salvini rekao je ranije da je među žrtvama troje djece u dobi od 8, 12 i 13 godina.

Vijadukt se urušio jučer u toku nevremena. Gotovo 240 vatrogasaca pretraživalo je cijelu noć ruševine uz pomoć pasa tragača ne bi pronašli preživjele.

Nekih 30 do 35 automobila i tri kamiona palo je s visine od 45 metara kada se vijadukt Morandi, koji mještani zovu Bruklinski most, urušio. Vijadukt se nalazi iznad rijeke, željezničke pruge i dva skladišta.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Bio je ključan prometni pravac u gradu povezujući ceste koje idu prema Francuskoj i Milanu.

- Ljudi koji žive u Đenovi voze se preko tog vijadukta nekoliko puta na dan - rekao je zamjenik ministra za infrastrukturu i promet Edoardo Tiksi(Rixi), koji je porijeklom iz Đenove.

Premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte), koji je u utorak prekinuo ljetovanje kako bi obišao mjesto nesreće, napisao je na Facebooku da je doživio "najduži i najteži dan kao premijer".

Obećao je da će se provesti provjera stanja talijanske cestovne infrastrukture kako se ovakva tragedija ne bi ponovila. 

Ministar infrastrukture i prometa Danilo Tonineli (Toninelli) okrivio je za nesreću privatnu firmu za autoceste "Autostrade per l'Italia" i pozvao njene upravu da odmah podnese ostavku.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.