GLOBUS

SAD uvele sankcije ruskoj i kineskoj firmi zbog poslovanja sa Sjevernom Korejom

AFP

Agencije

15.8.2018

Američko ministarstvo finansija saopćilo je da je uvelo finansijske sankcije ruskoj i kineskoj firmi zbog toga što su, uprkos embargu pod kojim se ona nalazi, i dalje trgovale sa Sjevernom Korejom.

Kineskoj grupaciji Dalian Sun Moon Star International Logistics Trading Co i njezinoj podružnici SINSMS u Singapuru zamjera se da su izvozile alkohol i cigarete u Sjevernu Koreju krivotvoreći dokumente o isporuci.

Ta "ilegalna" prodaja cigareta Sjevernoj Koreji vrijedi više od milijardu dolara na godinu, dodaje američka administracija u saopćenju.

Ruska firma Profinet i njezin glavni direktor Vasilij Kolčanov također su pod sankcijama zbog toga što su sjevernokorejskim brodovima pružali lučke usluge.

- Uvrštenje tih poslovnih subjekata na crnu listu američkog ministarstva finansija "potvrđuje opredijeljenost Sjedinjenih Američkih Država da spriječi svaki priliv novca za djelatnosti i programe proizvodnje oružja za masovno uništavanje, u skladu s odlukama UN-ova Vijeća sigurnosti - navodi se u saopćenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.