GLOBUS

Devet aviona u Južnoj Americi prizemljeno zbog bombaških prijetnji

Ilustracija

Srna

17.8.2018

Devet aviona izvršilo je prinudna slijetanja tokom letova unutar zračnog prostora Čilea, Argentine i Perua zbog bombaških prijetnji koje je registrirala čileanska uprava za civilni avionski saobraćaj, izjavio je danas direktor ove službe. 

Najmanje dva aviona pripadaju kompaniji "LATAM airlines", a tri niskotarifnoj čileanskoj kompaniji "Sky", potvrdili su ovi prijevoznici.

Viktor Viljalobos Kolao (Victor Villalobos Collao), generalni direktor čileanske uprave za civilni avionski saobraćaj, rekao je da upućeno ukupno 11 prijetnji, od kojih su dvije bile "fiktivne", a devet se odnosilo na postojeće letove.

Svi avioni su pregledani i utvrđeno je da u njima nema eksploziva, a dva su dobila dozvole da nastave letove, rekao je Koljao.

On je dodao da policija pokušava utvrditi porijeklo telefonskih poziva sa prijetnjama, koji su upućeni firmi "LATAM" i upravi civilnog aviosaobraćaja.

- Uvijek imamo napušten kofer ili dva. To je normalno. Ali ovo je bio sasvim poseban slučaj - rekao je Koljao novinarima na aerodromu u Santijagu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.