CEREMONIJE

Udala se ministrica vanjskih poslova Austrije, Putin među gostima

Karin Knajsl ( AFP)

Avaz.ba

18.8.2018

Ministrica vanjskih poslova Austrije Karin Knajsl (Kneissl) udala se danas za biznismena Volfganga Majlingera (Wolfgang Meilinger). 

Ceremoniji su prisustvovali kancelar Austrije Sebastijan Kurz (Sebastian) te njegov zamjenik i predsjednik krajnje desničarske Slobodarske stranke Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache). 


Vjenčanje je proteklo i u znaku oštrih kritika dijela javnosti i opozicije. One su uslijedile nakon što je objavljeno da je Knajsl na ovaj događaj pozvala i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Kremlj je saopćio da je posebna delegacija poslana u austrijski dio Alpa, gdje je par rekao sudbonosno "da". Predvodio ju je lično Putin. On je nakon svečanosti otputovao u Njemačku na susret s Angelom Merkel.


To je dolilo ulje na vatru opozicionog nezadovoljstva.

- Pozvati Putina u vrijeme kada Austrija predsjedava Evropskom unijom, a odnosi Brisela i Moskve postaju sve zategnutiji, u najmanju ruku je neodmjereno - izjavio je lider poslaničke grupe socijaldemokrata u austrijskom parlamentu Evelin Regner (Evelyn).

Reagiralo je i ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova. Pavlo Klimkin, šef diplomatije te zemlje, na Twitteru je upitao hoće li prisustvo Putinove delegacije na vjenčanju utjecati na to kako će Austrija voditi vanjsku politiku EU.

Knajsl je u zvaničnoj izjavi odgovorila da se radi o privatnom događaju, ali su austrijski mediji donijeli informacije da su već ranije planirani radni sastanci austrijskih i ruskih čelnika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.