ISLAMOFOBIJA

Muslimanskom paru uskraćeno državljanstvo zbog rukovanja

S. N.

18.8.2018

Muslimanski par u Švicarskoj, koji se odbio rukovati s osobama drugog spola, nije dobio pravo na državljanstvo ove zemlje.

Kako prenosi BBC, "incident" se desio upravo kada je par završio razgovor s predstavnicima vlasti koji su odlučivali o njihovoj aplikaciji za švicarsko državljanstvo.


U obrazloženju odbijenice, oni su baš taj čin naveli kao razlog za takvu odluku. Pojasnili su da su kriteriji za dobivanje državljanstva i to da aplikanti moraju biti integrirani u švicarsko društvo i poštivati jednakost spolova.

Službenici su naveli i da je tokom intervjua muslimanski par "s mukom odgovarao na pitanja osoba koje nisu istog spola kao i oni". Švicarski mediji prenose da je intervju urađen "prije nekoliko mjeseci", te da je par porijeklom iz sjeverne Afrike.


Oni su aplicirali za državljanstvo u Lozanu, gdje su i odbijeni.

Kada je vijest objavljena, lokalne vlasti su stale u zaštitu službenika, te naglasile da tokom intervjua niko par nije pitao koje su vjere.


- Nama je bitno da osobe koje žele naše državljanstvo budu duboko integrirane u švicarsko društvo i poštuju naše običaje i kulturu. Ovaj par očigledno to nije ostvario - navedeno je u saopćenju gradskih vlasti Lozane.

BBC prenosi da je ova vijest izazvala bijes organizacija za zaštitu ljudskih prava i advokata. No, donosi i informacije da su švicarske vlasti neumoljive i da ovo nije prvi put da je neko kažnjen zbog toga što je odbio rukovati se s osobama drugog spola.

Prije dvije godine iz jedne švicarske škole izbačena su dvojica 16 godina starih dječaka, jer su odbili da se rukuju s profesoricama. Potom je porodicama dječaka oduzeto državljanstvo.

Slično se desilo i u Francuskoj. Tamo je jedna Alžirka izgubila tek dobiveno državljanstvo, jer se na ceremoniji dodjele tog dokumenta odbila rukovati s muškim članovima komisije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.