PRISJEĆANJE Bivši generalni sekretar UN-a preminuo je danas u 80. godini

Pogledajte kako je izgledala posjeta Kofija Anana Zagrebu i šta je govorio o Srebrenici

Index.hr
18.08.2018 16:47

Foto: AFP

Bivši generalni sekretar UN-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir Kofi Anan (Kofi Annan) preminuo je danas u dobi od 80 godina, objavila je njegova fondacija.

Kao čelnika UN-ovih mirovnih operacija Anana se kritiziralo što UN nije uspio zaustaviti genocid u Ruandi 1990-ih i genocid u Srebrenici 1995.

Kofi Anan bio je izaslanik za bivšu Jugoslaviju glavnog sekretara UN-a Butrosa-Butrosa Galija (Boutrosa-Boutrosa Ghalija) od 1995. do 1996., a naknadno se izvinio što je UN zakazao u ratovima koji su uslijedili nakon raspada zajedničke države.

- Masovna ubistva u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi su sramota za UN, jer su strašni zločini počinjeni pred očima naših vojnika. Bili smo u stanju spriječiti te zločine, ali umjesto toga, mi smo povukli svoje trupe. Zemlje članice Vijeća sigurnosti napravile su grešku. U biti, svi mi smo zakazali - rekao je Anan prije 15 godina na međunarodnoj konferenciji o prevenciji genocida u Štokholmu.

Anan je bio čelnik Svjetske organizacije pred kraj mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja (1996. - 1998.), jedne od najuspješnijih mirovnih operacija u historiji UN-a, kojom je završio povratak okupiranih dijelova u ustavno-pravni poredak Hrvatske. 

Zagreb je posjetio u novembru 2002., na desetu godišnjicu primanja Hrvatske u UN, kada mu je tadašnji ministar vanjskih poslova Tonino Picula zahvalio što je kao podsekretar UN-a učinio puno za Hrvatsku i ostale države nastale raspadom bivše SFRJ. Hrvatsku je posjetio i 1994. godine.

  • Foto: ( Index.hr)
NA VRH