HRVATSKA

Obalna straža spasila Britanku koja je s kruzera pala u more: Cijelu noć provela u vodi

Ilustracija

Fena

19.8.2018

Pripadnici ophodnog broda Obalne straže RH "Cavtat" u nedjelju su, u akciji potrage i spašavanja, spasili britansku državljanku koja je pala u more s kruzera "Norvegian star" u području ZERP-a RH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Hrvatske. 

Britanka je s kruzera pala u more u subotu oko ponoći, a snage Obalne straže RH - ophodni brod "Cavtat" i avion PC-9 u potragu su krenuli u svitanje oko 6.30 sati, na zahtjev Nacionalne centrale za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka.

Posada broda Hrvatske ratne mornarice je na temelju dobivenih podataka o stanju vjetra i mora u trenutku nesreće, kao i preciznog izračuna o mogućoj poziciji nestale osobe u trenutku dolaska broda u područje traganja, oko 9.40 sati uočila osobu u moru te je brzom akcijom plivača spasioca u 9.45 sati žena spašena te ukrcana na brod Obalne straže RH, prenose agencije.

Spašena Britanka je, s obzirom na dobro zdravstveno stanje, brodom prevezena u Pulu.

Ophodni brod "Cavtat" pronašao ju je na oko 1.300 metara udaljenosti od mjesta nesreće te 60 nautičkih milja od luke Vargarola, iz koje je isplovio u potragu.

Komandant broda, poručnik fregate Lovro Orešković o samoj akciji je rekao kako su "spasili jedan ljudski život".

- Taj osjećaj se ne može se mjeriti ni sa čim. U svim segmentima ove, zaista dramatične, situacije pokazali smo da smo dobro obučeni i uvježbani. Ponosan sam na cijelu posadu broda, a posebno na kolegu, poručnika korvete Marina Delića, plivača spasioca, koji je gospođu, vidno onemoćalu dugotrajnim boravkom u moru, iznio iz mora na palubu broda.

U istu potragu bili su uključeni i plovilo Lučke kapetanije Rijeka te tri civilna broda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.