SVIJET

Tramp nazvao istragu o ruskom miješanju u izbore "lovom na vještice"

Arhiv

Index.hr

19.8.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) usporedio je istragu o ruskoj umiješanosti u američke izbore s "makartizmom najgore vrste" i potvrdio da je dozvolio jednom advokatu Bijele kuće da sarađuje s istražiteljima jer "nema šta skrivati".

Proučite pokojnog Đozefa Makartija (Josepha McCartyja) jer smo sada u razdoblju Milera (Muellera) i njegove bande za koje je Đozef Makarti početnik. Lov na vještice -  napisao je Tramp na Twitteru. 

Tokom 50-ih godina za vrijeme Hladnog rata, dok je Sjedinjenim Američkim Državama vladala paranoja od "crvene opasnosti", republikanski senator iz Viskonsina Đozef Makarti je pokrenuo kampanju protiv svake osobe osumnjičene da je komunist ili da podržava režim u Moskvi.

Ta salva poruka Donalda Trampa uslijedila je dan nakon informacije "New York Timesa" prema kojoj je Don Mekgan (Don McGahn), advokat Bijele kuće sarađivao u istrazi koju vodi ekipa specijalnog tužitelja Roberta Milera (Roberta Muellera) o sumnjama u dosluh između ekipe za kampanju republikanskog kandidata i Rusije. 

- Odobrio sam i njemu i drugima da svjedoče. Nisam morao! -  rekao je Tramp. Nemam šta skrivati i zahtijevam transparentnost kako bi se završio lov na vještice - nastavio je Tramp.

To je makartizam najgore vrste - istaknuo je američki predsjednik. 

Tramp je u subotu navečer napisao na Twitteru, da je dozvolio Mekganu i drugim članovima osoblja Bijele kuće da u potpunosti sarađuju s Milerom.

Pogođen tim člankom, on je također kritizirao medije i posebice "New York Times". 

- Zato su mediji lažnih vijesti postali neprijatelji naroda -  i ponovo je upotrijebio izraz protiv kojeg su se ove sedmice pobunile stotine američkih novinara tokom kampanje za obranu slobode štampe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.