NEPOGODE

Jako nevrijeme pogodilo područje harema Kabe u Meki i kamp za hadžije na brdu Arefat

Avaz.ba

20.8.2018

Jak vjetar i nevrijeme sinoć su pogodili područje Meke, a na društvenim mrežama objavljen je videomaterijal koji prikazuje jačinu vjetra u haremu oko Kabe i na brdu Arefat.

Olujni vjetar koji je pogodio područje Meke tokom noći podigao je i ogrtač Kabe koji je sinoć raskrojen kako bi jutros bio postavljen novi te je skoro u potpunosti otkrio zidove Kabe koje su rijetki vjernici okupljeni u haremu imali priliku vidjeti.

Uoči najvažnijeg obreda vjernika na hadžu, odlaska na brdo Arefat koje se nalazi jugoistočno od Meke, vjetar je opustošio i kamp na Arefatu koji je napravljen za vjernike tokom njihovog boravka.

Iako su se u javnosti pojavile informacije koje govore kako je ogrtač na Kabi od vjetra pokidan, ipak se radi o tome da je ogrtač samo pripremljen za skidanje s obzirom da će Kaba uoči Kurban-bajrama dobiti novi crni ogrtač poznat kao kisva.

Kako je objavljeno na Facebook stranici "Hadž i umra BiH", niko od hadžija iz Bosne i Hercegovine nije povrijeđen.

- Oluja u Meki je prošla. Šatori na Arefatu nisu bili ugroženi. Sve bh. hadžije su smještene u klimatizirane šatore - stoji u opisu fotografija na ovoj Facebook stranici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.