PROBLEMI

Turska pokrenula postupak protiv SAD zbog sankcija koje su uzrokovale pad lire

Sud u Ankari u petak odbio zahtjev za pomilovanjem pastora Endrua Bransona

Agencije

20.8.2018

Turska je pred Svjetskom trgovinskom organizacijom pokrenula postupak protiv američkih carina na turski čelik i aluminij. Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) najavio je ranije ovoga mjeseca da će udvostručiti carine Turskoj zbog suđenja američkom evangeličkom pastoru kojeg Ankara optužuje za terorizam. Ta je najava izazvala oštar pad turske lire koja je od početka godine izgubila više od 35 posto svoje vrijednosti u odnosu na dolar.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je upozorio na ekonomski rat i pozvao sugrađane da prodaju svoje devize ne bi li pomogli turskoj liri, rekavši da je riječ o "nacionalnoj borbi" protiv "ekonomskog rata" koji se, kako tvrdi, vodi protiv Turske. 

- Turska je zatražila konzultacije u STO-u s SAD zbog dodatnih uvoznih carina na proizvode od čelika i aluminija - saopćeno je iz organizacije.

Obje strane imaju 60 dana da nađu rješenje, a u suprotnom bi se slučaj mogao naći pred tijelom STO-a za rješavanje trgovinskih sporova. Odnosi između Turske i Sjedinjenih Američkih Država postali su sve napetiji posljednjih sedmica, a njihove sve veće trgovinske i diplomatske razmirice dodatno su pogoršale ekonomske probleme Turske. 

Turska je odbila zahtjev SAD da pusti na slobodu američkog pastora zatvorenog zbog špijunaže i optužbe za terorizam, dvije su zemlje međusobno povisile carine, a SAD je sankcionirao dvojicu turskih ministara.

Sud u Ankari je u petak odbio zahtjev za pomilovanjem pastora Endrua Bransona (Andrew Brunson) optuženog za umiješanost u neuspjeli pokušaj državnog udara u Turskoj prije dvije godine. Ta je sudska odluka razljutila američkog predsjednika Donalda Trampa koji kaže kako SAD neće "sjedeći" promatrati suđenje. 

Branson je kršćanski misionar iz Sjeverne Karoline koji u Turskoj živi već dvadeset godina i nehotično je postao glavna tema sukoba Vašingtona i Ankare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.