OPTUŽBE Napad na specijalnog savjetnika

Tramp nastavio s napadima: Milerove gnjevne demokrate žele da utiču na izbore

Istragu ponovo nazvao "lovom na vještice"

Vijesti.me
20.08.2018 20:29

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump), nastavio je danas sa napadima na specijalnog savjetnika Roberta Milera (Robert Mueller) koji vodi istragu ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore, optužujući njegov tim da "uživa u uništavanju života ljudi" i da "nastoji da utiče na izbore".  

Predsjednik SAD se i danas okomio na Milera na Twitteru, poslije navoda "New York timesa" da savjetnik u Bijeloj kući, Don Mekgan, obimno sarađuje s Mulerovim timom koji istražuje rusko miješanje u izbore 2016. godine i eventualnu povezanost Trampovog izbornog štaba s Moskvom. 

- Osramoćeni i diskreditovani Bob Muler (Muller) i cijela njegova grupa gnevnih demokrata proveli su više od 30 sati sa savjetnikom u Bijeloj kući, samo na osnovu mog odobrenja, u cilju transparentnosti. Svako kome treba toliko vremena kada zna da nema dosluha s Rusjiom prosto je neko ko traži nevolju - tvitovao je danas Tramp.

On je dodao da "oni uživaju u uništavanju života ljudi i odbijaju da vide stvarnu korupciju kod demokrata - laži, otpuštanja, obrisane mejlove i toliko toga još".

- Milerove gnjevne demokrate žele da utiču na izbore. Oni su nacionalna sramota - dodao je Tramp.

"New York Times" je Mekgana uporedio sa savjetnikom nekadašnjeg predsjednika Ričarda Niksona (Richard Nixon), u vrijeme skandala "Votergejt" zbog kojeg je 1974. tadašnji predsjednik SAD podnio ostavku. Niksonov savjetnik Džon Din (John Deen) sarađivao je tada s tužiocima i doprinio njegovom padu, iako je služio zatvorsku kaznu zbog ometanja pravde.

Tramp je tokom vikenda navodio da njegov savjetnik nije "pacov" kao Niksonov savjetnik Din i optužio Milerov tim da "traži nevolju".

- Propali New York Times napisao je danas lažni članak u kojem implicira da savjetnik Mekgan, zbog toga što je satima svjedočio pred specijalnim tužiocem, mora da bude 'pacov' tipa Džona Dina. Ali ja sam njemu i svima drugima dozvolio da svjedoče - nisam morao. Nemam šta da krijem - naveo je jučer Tramp.

Džon Din, čest kritičar Trampa, napisao je u subotu na Twwiteru da sumnja da Tramp "ima bilo kakvu ideju o tome šta je Mekgan rekao Mileru".

I Nikson je znao da se ja sastajem s tužiocima, jer sam mu ja to rekao. Međutim, on nije mislio da ću im reći istinu - naveo je Din. 

Prvobitni Trampov pravni tim ohrabrio je Mekgana i druge zvaničnike Bijele kuće da sarađuju s Milerom, poslije čega je Mekgan satima razgovarao s tužiocima.

Tramp je jučer Milerovu istragu ponovo nazvao "lovom na vještice" i okarakterizirao je kao "makartizam najgore vrste".

- Toliko života uništeno ni zbog čega - makartizam najgore vrste. Čitajte o kasnijem periodu Džozefa Makartija (Joseph McCarthy), jer smo sada savremenici Milera i njegove bande prema kojima je Džozef Makarti beba. Namješteni lov na vještice", tvitovao je Tramp.

Senator Džozef Makarti predvodio je 50-ih godina lov na navodne komuniste u svim sferama američkog društva, a kampanjama blaćenja uništio je mnoge karijere.

NA VRH