OPTUŽBE

Tramp nastavio s napadima: Milerove gnjevne demokrate žele da utiču na izbore

Istragu ponovo nazvao "lovom na vještice"

Vijesti.me

20.8.2018

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump), nastavio je danas sa napadima na specijalnog savjetnika Roberta Milera (Robert Mueller) koji vodi istragu ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore, optužujući njegov tim da "uživa u uništavanju života ljudi" i da "nastoji da utiče na izbore".  

Predsjednik SAD se i danas okomio na Milera na Twitteru, poslije navoda "New York timesa" da savjetnik u Bijeloj kući, Don Mekgan, obimno sarađuje s Mulerovim timom koji istražuje rusko miješanje u izbore 2016. godine i eventualnu povezanost Trampovog izbornog štaba s Moskvom. 

- Osramoćeni i diskreditovani Bob Muler (Muller) i cijela njegova grupa gnevnih demokrata proveli su više od 30 sati sa savjetnikom u Bijeloj kući, samo na osnovu mog odobrenja, u cilju transparentnosti. Svako kome treba toliko vremena kada zna da nema dosluha s Rusjiom prosto je neko ko traži nevolju - tvitovao je danas Tramp.

On je dodao da "oni uživaju u uništavanju života ljudi i odbijaju da vide stvarnu korupciju kod demokrata - laži, otpuštanja, obrisane mejlove i toliko toga još".

- Milerove gnjevne demokrate žele da utiču na izbore. Oni su nacionalna sramota - dodao je Tramp.

"New York Times" je Mekgana uporedio sa savjetnikom nekadašnjeg predsjednika Ričarda Niksona (Richard Nixon), u vrijeme skandala "Votergejt" zbog kojeg je 1974. tadašnji predsjednik SAD podnio ostavku. Niksonov savjetnik Džon Din (John Deen) sarađivao je tada s tužiocima i doprinio njegovom padu, iako je služio zatvorsku kaznu zbog ometanja pravde.

Tramp je tokom vikenda navodio da njegov savjetnik nije "pacov" kao Niksonov savjetnik Din i optužio Milerov tim da "traži nevolju".

- Propali New York Times napisao je danas lažni članak u kojem implicira da savjetnik Mekgan, zbog toga što je satima svjedočio pred specijalnim tužiocem, mora da bude 'pacov' tipa Džona Dina. Ali ja sam njemu i svima drugima dozvolio da svjedoče - nisam morao. Nemam šta da krijem - naveo je jučer Tramp.

Džon Din, čest kritičar Trampa, napisao je u subotu na Twwiteru da sumnja da Tramp "ima bilo kakvu ideju o tome šta je Mekgan rekao Mileru".

I Nikson je znao da se ja sastajem s tužiocima, jer sam mu ja to rekao. Međutim, on nije mislio da ću im reći istinu - naveo je Din. 

Prvobitni Trampov pravni tim ohrabrio je Mekgana i druge zvaničnike Bijele kuće da sarađuju s Milerom, poslije čega je Mekgan satima razgovarao s tužiocima.

Tramp je jučer Milerovu istragu ponovo nazvao "lovom na vještice" i okarakterizirao je kao "makartizam najgore vrste".

- Toliko života uništeno ni zbog čega - makartizam najgore vrste. Čitajte o kasnijem periodu Džozefa Makartija (Joseph McCarthy), jer smo sada savremenici Milera i njegove bande prema kojima je Džozef Makarti beba. Namješteni lov na vještice", tvitovao je Tramp.

Senator Džozef Makarti predvodio je 50-ih godina lov na navodne komuniste u svim sferama američkog društva, a kampanjama blaćenja uništio je mnoge karijere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.