SUKOBI

Kina pokušava zaobići američke sankcije korištenjem tankera iz Irana

Ilustracija

Agencije

20.8.2018

Kina će, pokušavajući zaobići američke sankcije, koristiti tankere iz Irana kako bi kupila naftu iz te zemlje, dajući time Teheranu slamku spasa u vrijeme dok se zbog straha od američke osvete povlače firme poput francuskog giganta Totala.

Sjedinjene Američke Države pokušavaju zaustaviti iranski izvoz nafte kako bi natjerale Teheran da pregovara o novom nuklearnom sporazumu i smanji svoje miješanje u poslove drugih zemalja na Bliskom istoku.

Kina, koja je uvoz američkih energenata srezala zbog trgovačkog rata s Vašingtonom, objavila je kako se protivi unilateralnim sankcijama te je stala u obranu svojih gospodarskih veza s Iranom.

Izvori su danas otkrili Agencijama da su kineski kupci iranske nafte gotovo sav uvoz prebacili na brodove kojima je vlasnik iranska državna tankerska firma NITC. 

Ta promjena pokazuje kako Kina, najveći potrošač iranske nafte, želi nastaviti kupovati iranski energent usprkos sankcijama koje su Sjedinjene Američke Države vratile nakon što su se u svibnju povukle iz nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila iz 2015.  

- Promjena je došla dosta nedavno. Dogodio se gotovo simultan poziv s obje strane - rekao je jedan izvor, istaknuti naftni direktor iz Pekinga koji je govorio pod uvjetom anonimnosti jer ne smije otkrivati trgovinske dogovore.

Teheran je sličan sistem između 2012. i 2016. koristio za izbjegavanje zapadnih sankcija

Iran, treći najveći proizvođač nafte u OPEC-u, ovisan je o izvozu u Kinu, Japan, Južnu Koreju, Indiju i EU koji puni velik dio njegovog proračuna i drži ekonomiju na životu.

SAD je zatražio od potrošača iranske nafte da od novembra smanjuju svoj uvoz. Japan, Južna Koreja, Indija i većina evropskih zemalja već su to učinili.

Francuski naftni gigant Total, ranije jedan od najvećih evropskih kupaca iranske nafte, objavio je kako nema izbora i kako zaustavlja svoj uvoz iz Irana i napušta sve svoje tamošnje projekte kako bi zaštitio svoje operacije u SAD.

Iranski ministar nafte Bijan Zanganeh danas je otkrio kako je Total službeno napustio naftni projekt Južni Pars.

Iranski dužnosnici ranije su tvrdili kako bi kineska državna firma CNPC mogla preuzeti Totalov dio, a Zanganeh je istaknuo kako traje proces pronalaska novog partnera.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) više je puta pozivao na očuvanje iranskog nuklearnog sporazuma te je branio interese evropskih firmi u Iranu.

No većina evropskih kompanija je zaključila kako će morati otići iz te bliskoistočne države zbog straha od sankcija i gubitka pristupa poslovanju koje zahtijeva američki dolar.

Prvi krug američkih sankcija koje su uključivale izbacivanje Irana i bilo koje firma koja posluje s njim iz američkog financijskog sustava stupile su na snagu 7. avgusta. Zabrana kupovine iranske nafte nastupit će u novembru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.