SVIJET

Njemački ministar vanjskih poslova: Evropa mora stvoriti sisteme plaćanja neovisne o SAD

Iran je ove sedmice pozvao Evropu da osnaži inicijativu za spas sporazuma

Hajko Mas ( AFP)

Index.hr

21.8.2018

Evropa treba stvoriti sisteme za plaćanje koji su neovisni o SAD-u ako želi spasiti nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila iz kojeg je američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) povukao svoju državu, ustvrdio je u utorak njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas).

Zato je neophodno da ojačamo evropsku autonomiju stvarajući kanale za plaćanje koji su neovisni o Sjedinjenim Američkim Državama, evropski monetarni fond i neovisan sistem SWIFT - napisao je njemački ministar u poslovnom dnevniku "Handelsblatt".  

- Svaki dan sa sporazumom na snazi je bolji od veoma eksplozivne krize koja bi u suprotnom mogla pogoditi Bliski istok - dodao je u članku.

Mreža za plaćanje SWIFT čije je sjedište u Belgiji i preko koje se odvija većina svjetskih prekograničnih transakcija 2012. je isključila Iran nakon što su se SAD i EU dogovorili da će uvesti sankcije nad Teheranom zbog nuklearnih aktivnosti. 

Tramp povukao SAD iz nuklearnog sporazuma i uveo nove sankcije Teheranu 

Sporazumom između Irana i svjetskih sila iz 2015. ukinute su međunarodne sankcije, a Teheran je zauzvrat pristao ograničiti svoje nuklearne aktivnosti, čime je produženo razdoblje koje bi mu bilo potrebno za proizvodnju atomske bombe ako se na to odluči. Teheran već dugo odbacuje da uopće ima tu namjeru.

Tramp je u maju povukao SAD iz tog sporazuma, potpisanog za vrijeme njegovog prethodnika Baraka Obame (Baracka Obame), prozvavši taj dogovor manjkavim. Ranije ovog mjeseca je uveo nove sankcije nad Teheranom.

Evropske sile trude se osigurati da Iran zadrži dovoljno gospodarskih koristi kako bi ga se moglo nagovoriti da se i dalje drži sporazuma usprkos odlasku Vašingtona. To se pokazalo teškim jer mnoge evropske firme strahuju od američkih finansijskih kazni.

"Nećemo dopustiti da naštetite našim interesima"

Iran je ove sedmice pozvao Evropu da osnaži inicijativu za spas sporazuma nakon što se francuski naftni gigant "Total" povukao s velikog projekta u toj državi.

Trampova odluka o Iranu i uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija iz Evropske unije pogoršala je odnose između tog saveza i SAD-a.

Uzimajući u obzir okolnosti, od strateške je važnosti da Vašingtonu jasno kažemo: želimo sarađivati. No, nećemo dopustiti da naštetite našim interesima bez da se savjetujete s nama  - napisao je Mas. 

EU se obvezala da će se suprotstaviti Trampovom vraćanju sankcija nad Iranom, što uključuje i novi zakon koji će štititi evropske firme od kaznenih mjera. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.