NAKON SKANDALA Vlasti upozorile da su operacije ruskog uplitanja ponovo počele

Društvena mreža Facebook prekinula velike operacije manipuliranja pokrenute u Iranu i Rusiji

Agencije
22.08.2018 10:23

Foto: Arhiv

Društvena mreža Facebook objavila je da je prekinula velike operacije manipuliranja, pokrenute u Iranu i Rusiji, koje su za cilj imale Latinsku Ameriku, SAD, Veliku Britaniju i Bliski istok.

- Neke od tih aktivnosti inicirane su iz Irana, druge iz Rusije. Radilo se o različitim kampanjama i nismo identificirali nikakvu vezu ili koordinaciju među njima - ističe se na zvaničnom blogu Facebooka, kompaniji kojoj se snažno predbacivalo, posebno nakon izborne kampanje 2016. u SAD, da nije učinila dovoljno u borbi protiv tog tipa zlopotrebe.

Američke obavještajne službe otkrile su da su se ruski operateri poslužili, između ostalog, Facebookom kako bi pokušali utjecati na izbore koji su Donalda Trampa (Trump) doveli u Bijelu kuću. Moskva je uvijek odbacivala te optužbe.

Kako se bliže parlamentarni izbori u novembru u SAD, vlasti su upozorile da su operacije ruskog uplitanja ponovno počele.  

Zabranili smo taj tip ponašanja jer želimo da ljudi imaju povjerenja u povezivanje na Facebooku - istaknula je društvena mreža, ističući opseg zadatka.  

- To je stalni izazov jer su odgovorni za te aktivnosti odlučni i raspolažu velikim finansijskim sredstvima.

Predsjednik komisije za obavještavanje u Senatu Ričard Bur (Richard Burr) pozvao je na jedinstvo u saopćenju. Prema njemu, objava Facebooka jača njegovo uvjerenje da je "cilj tih stranih kampanja na društvenim mrežama posijati neslogu, da Rusija nije jedini neprijateljski strani faktor koji razvija te sposobnosti te kako je, da bi se suprotstavilo tim prijetnjama, nužno da firme, snage reda, Kongres i obavještajne službe rade zajedno.

Facebook je također priznao da nije moguće da se sam nosi s tim problemom te naveo kako je sarađivao sa snagama reda, stručnjacima i ostalim kompanijama. 

NA VRH