U UN-u održana komemoracija povodom smrti Kofija Anana

Fena
22.08.2018 23:27

U zgradi Ujedinjenih naroda (UN) u Njujorku održana je komemoracija povodom smrti bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija Anana. 

Komemoraciji su prisustvovali aktuelni generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, ambasadorica Gane pri UN-u Marta Ama Akija Pobe i drugi zvaničnici UN-a.

Nakon što se upisao u knjigu žalosti, Gutereš je okupljenima ovom prilikom održao kratko obraćanje.

- Porodica UN-a je postala znatno bogatija nekim novim imenima tokom njegovog vremena provedenog ovdje. Održavao je strastvene govore o našoj misiji i ulozi u svijetu. Izgradio je uistinu neki novi osjećaj unutar UN-a kao i izvan njega o tome šta sve ova organizacija može postići i kakav to značaj ima za cijelo čovječanstvo -  rekao je Guteres.

Napomenuo je da je Anan ostavio veliki i neizbrisivi trag u ovoj međunarodnoj organizaciji.

- Karakteristika koja ga je najbolje opisivala je zasigurno bila solidarnost sa čovječanstvom i siromašnima. U fokus rada UN-a je stavio čovjeka - kazao je Gutereš.

Na kraju je istakao kako se u svijetu i dalje dešavaju političke nesuglasice kao i oružani sukobi, zbog čega je potrebno i dalje njegovati Ananove poruke o značaju mira.

 - Zato, kao nikad ranije, imamo potrebu za kulturom mira koju je promovirao i sam Kofi Anan - rekao je Guteres.

Bivši generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) i dobitnik Nobelove nagrade za mir Kofi Anan preminuo je 18. avgusta u 80. godini.

Karijeru je započeo  1962. u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Od 1972. do 1974. godine bio je direktor turizma u Gani. Od 1987. držao je neke od najvažnijih položaja u UN-u, uključujući mjesto pomoćnika glavnog sekretara. U 1990-im je bio zadužen za mirovne operacije, a od oktobra 1995. bio je posebni izaslanik UN-a za bivšu Jugoslaviju.

Vijeće sigurnosti UN-a je 13. decembra 1996. imenovalo Anana generalnim sekretarom. Mandat, koji mu je obnovljen 2002., okončao je 2006. godine.

NA VRH