SVIJET

Navodni šef ISIL-a u novoj poruci poziva na nastavak borbe: ''Propadaju oni koji zaboravljaju džihad''

Objavljena povodom Kurban-bajrama

Printscreen

Agencije

23.8.2018

Muškarac koji se predstavio kao Abu Bakr el-Bagdadi pozvao je teroriste na nastavak džihada u poruci objavljenoj u srijedu na aplikaciji za slanje poruka Telegram, prvoj poruci koja se pripisuje vođi ISIL-a u godini.

Njegova poruka objavljena povodom Kurban-bajrama, muslimanskog blagdana, na završetku velikog hodočašća u Meku i stiže u trenutku kada su gotovo protjerani borci ISIL-a iz Sirije, kao i iz svih velikih urbanih centara Iraka nakon što su u te dvije zemlje kontrolirali velika područja.

- Propadaju oni koji zaboravljaju svoju religiju, strpljenje, džihad protiv neprijatelja i obećanje stvoritelja. A oni koji se drže tih načela ponosni su i nakon nekog vremena pobjeđuju - rekla je osoba, koja se u propagandnoj poruci od 55 minuta predstavila kao Abu Bakr el-Bagdadi. 

Posljednji snimak navodnog šefa ISIL-a datira od 28. septembra 2017. On je u toj poruci pozivao borce u Siriji i Iraku da pruže otpor neprijateljima nakon što je ISIL u nekoliko mjeseci izgubio kontrolu Mosula u Iraku. 

Abu Bakr el-Bagdadi, čija smrt je nekoliko puta objavljivana, navodno je živ i nalazi se na sirijskom teritoriju, duž granice s Irakom, prema podacima iračkih dužnosnika.

Ove godine početkom jula iračke obavještajne službe su objavile da je sin šefa ultraradikalne grupe Hudhajfah el-Badri (Houdhayfah) ubijen u Siriji u napadu ruskim navođenim projektilima koji su gađali sklonište u kojem se nalazio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.