SVIJET

SAD odbile poziv na pregovore o Afganistanu koje vodi Rusija

Islamski pobunjenici tek trebaju odgovoriti na ponudu afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija

Arhiv

Agencije

23.8.2018

Sjedinjene Američke Države odbile su poziv za učešće u pregovorima o Afganistanu, koje organizira Rusija zato što oni vjerovatno neće pomoći postizanju mira, rekla je portparol Stejt departmenta Heder Nojert (Heather Nauert).

Rusija je saopćila da će se talibani pridružiti pregovorima 4. septembra u Moskvi zajedno s predstavnicima susjednih zemalja. To će biti jedan od najvećih diplomatskih iskoraka islamskih pobunjenika od invazije na Afganistan 2001. pod vodstvom SAD.

Zvaničnik Stejt departmenta je rekao jučer da SAD, u načelu, podržavaju napore Afganistana za mirno rješenje, ali da na osnovu ranijih sastanaka u organizaciji Rusije ne djeluje da će pregovori u Moskvi donijeti napredak.

Talibani su pojačali napade širom Afganistana. Oni su odbili direktne pregovore s Kabulom, mada su tražili pregovore sa SAD koje smatraju ključnom silom iza afganistanske vlade.

Islamski pobunjenici tek trebaju odgovoriti na ponudu afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija (Ashraf Ghanī) s početka sedmice o uvjetnom prekidu vatre tokom Kurban-bajrama, koji je počeo u utorak.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo (Mike) namjerava imenovati ambasadora SAD u Afganistanu Zalmaja Halilzada (Zalmay Khalilza) za specijalnog izaslanika koji bi radio na mirovnom procesu između Afganistana i talibana, kao i na integraciju Afganistana u indo-pacifičku strategiju administracije u Vašingtonu, rekli su američki zvaničnici.

Uprkos eskalaciji nasilja u Afganistanu, komandant snaga SAD u toj zemlji rekao je jučer da koalicija predvođena SAD vidi nadu u talibanskim izjavama proteklih mjeseci koje ukazuju na zainteresiranost za pregovore kako bi se okončao 17-godišnji rat.

Vašington s podozrenjem gleda na rusko angažiranje u Afganistanu i veze Moskve s talibanima, dok Rusija tvrdi da podstiče pobunjenike da odustanu od neprijateljstava i da se uključe u dijalog s afganistanskom vladom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.