SVIJET

Glas Amerike: Pravne nevolje za Trampa uoči izbora u novembru

VOA

23.8.2018

Bijela kuća počela je da se brani dan nakon što su dvojica bivših saradnika Donalda Trampa (Trump) osuđena ili priznala krivicu.

Trampov bivši advokat Majkl Koen (Micheal Cohen) priznao je da je kriv za kršenje zakona o finansiranju kampanje pošto je dvije žena platio da ne govore o navodnim aferama s Trampom prije nego što je postao predsjednik. 

A bivši menadžer Trampovog izbornog štaba Pol Manafort (Paul) osuđen je za bankovne i porezne malverzacije, koje nisu povezane s kampanjom za predsjedničke izbore. Ova dva slučaja bi mogla stvoriti dodatne probleme Trampu pred kongresne izbore u novembru, piše Glas Amerike.

Portparol Bijele kuće Sara Sanders potvrdila je predsjednikovu izjavu – da nigdje nije pogriješio.

- Predsjednik je više puta rekao da nije učinio ništa loše. Nema nikakvih optužbi protiv njega i to što je Majkl Koen priznao krivicu ne podrazumijeva da je i predsjednik nešto uradio.

Koen je na sudu rekao da je radio prema nalogu tadašnjeg predsjedničkog kandidata Trampa kada je prije izbora dvjema ženama dao novac da šute o navodnim aferama s Trampom. 

Koenov advokat Leni Dejvis (Leny Davies) rekao je da njegov klijent možda ima informacije relevantne za istragu Roberta Malera o Rusiji.

“Mislim da ono što zna i ono čemu je prisustvovao može biti interesantno specijalnom tužiocu. To je moje mišljenje, vidjet ćemo.”

Na političkom skupu u Zapadnoj Virdžiniji Tramp se ponovo obrušio na medije i istragu o Rusiji.

​“Lažne vijesti i ruski lov na vještice su jedna velika kombinacija. A gdje je dosluh s Rusijom? Znamo da istraga to pokušava da dokaže i pitam: gdje je dosluh s Rusijom?”

Trampove pristalice, poput Peti Bivers, uz njega su.

“On stavlja Ameriku na prvo mjesto. Ispunjava obećanja, baš kao što je rekao, i vjerujem da će tako nastaviti.”

Demokrati, s liderom u Senatu Čakom Šumerom na čelu, žele da iskoriste slučajeve Manaforta i Koena za novu liniju napada.

“Kakva močvara, kakva močvara! Mnogo je gora sada nego što je bila kad je predsjednik Tramp došao na vlast. On nije očistio močvaru, već je učinio još gorom i zagađenijom.”

Nad Bijelom kućom nadvio se tamni oblak pravnih nevolja, kaže analitičarka Lara Braun.

“Čini mi se da se gradi momentum ne samo oko Malerove istrage već se postavljaju dodatna pitanja o korupciji u krugu predsjednika, što je otkriveno Koenovim priznanjem krivice.”


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.