SVIJET

Netanjahu: Izrael se još nada da će SAD priznati aneksiju Golanske visoravni

Izraelski premijer neće odustati od očekivanja priznanja aneksije Golanske visoravni

Benjamin Netanjahu ( Arhiv)

Fena

23.8.2018

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) izjavio je u četvrtak da se njegova zemlja još nada da će Sjedinjene Američke Države priznati njenu aneksiju Golanske visoravni nakon što je visoki američki zvaničnik izjavio da ta tema nije na dnevnom redu Bijele kuće.

Izrael je okupirao najveći dio Golanske visoravni u Bliskoistočnom ratu 1967. godine i anektirao ju je neposredno nakon rata, u potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica. 

Izraelska vlada se nada da će Sjedinjene Američke Države slijediti svoje priznanje Jerusalema kao izraelske prijestonice priznanjem aneksije Golanske visoravni.

U maju je izraelski ministar obavještajnih službi Izrael Kac (Yisrael Katz) izjavio da očekuje da SAD podrže izraelske pretenzije nad tim teritorijem. 

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John) izjavio je tokom posjete Izraelu u ovoj sedmici da "nije bilo rasprava o tome, američka vlada nije donijela nikakvu odluku o toj temi".

U saopćenju iz Netanjahuovog ureda navodi se kako izraelski premijer neće odustati od očekivanja priznanja aneksije Golanske visoravni nakon Boltonove izjave.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.