GLOBUS

Austrija odbila azil migrantu iz Iraka, kažu da je previše ženskast

Avaz.ba

23.8.2018

Austrijski službenici odbili su azil migrantu iz Iraka jer se ponašao previše ženskasto, objavili su lokalni mediji.

Muškarac (27) iz Iraka tražio je azil u Austriji te naveo da je homoseksualac. Službenici su izjavili da nisu povjerovali njegovoj tvrdnji jer se ponašao previše ženskasto pa su zaključili da glumi.

"Irački tražitelj azila pokazivao je stereotipno i pretjerano ženskasto ponašanje, izražavanje i geste, koje je izgledalo lažno", stoji u službenom dokumentu, objavile su austrijske novine Kurier.

Mediji su objavili da je muškarac aktivni član lokalnih LGBT skupina i pobjegao je iz Iraka u 2015. godini zbog straha da bi mogao biti ubijen.

Glasnogovornik ureda za azil izjavio je da je odluka službenika u Styriji provjerena te da dokument ne sadrži "upitne fraze". Ovo je druga kontroverzna odluka o azilu u Austriji u sedam dana.

Prošle sedmice odbijen je azil 18-godišnjem migrantu iz Afganistana koji je pobjegao iz države jer je u njoj homoseksualnost zabranjena zakonom. Službenici su zaključili da se "ne odijeva i ne ponaša dovoljno gej".

Amnesty International osudio je postupak razmatranja zahtjeva za azil u Austriji: "Nehumani jezik u službenim dokumentima ne odgovara propisima za pošteni pravni postupak."


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.