Austrija odbila azil migrantu iz Iraka, kažu da je previše ženskast

Avaz.ba
23.08.2018 23:11
A
A
A

Austrijski službenici odbili su azil migrantu iz Iraka jer se ponašao previše ženskasto, objavili su lokalni mediji.

Muškarac (27) iz Iraka tražio je azil u Austriji te naveo da je homoseksualac. Službenici su izjavili da nisu povjerovali njegovoj tvrdnji jer se ponašao previše ženskasto pa su zaključili da glumi.

"Irački tražitelj azila pokazivao je stereotipno i pretjerano ženskasto ponašanje, izražavanje i geste, koje je izgledalo lažno", stoji u službenom dokumentu, objavile su austrijske novine Kurier.

Mediji su objavili da je muškarac aktivni član lokalnih LGBT skupina i pobjegao je iz Iraka u 2015. godini zbog straha da bi mogao biti ubijen.

Glasnogovornik ureda za azil izjavio je da je odluka službenika u Styriji provjerena te da dokument ne sadrži "upitne fraze". Ovo je druga kontroverzna odluka o azilu u Austriji u sedam dana.

Prošle sedmice odbijen je azil 18-godišnjem migrantu iz Afganistana koji je pobjegao iz države jer je u njoj homoseksualnost zabranjena zakonom. Službenici su zaključili da se "ne odijeva i ne ponaša dovoljno gej".

Amnesty International osudio je postupak razmatranja zahtjeva za azil u Austriji: "Nehumani jezik u službenim dokumentima ne odgovara propisima za pošteni pravni postupak."


Više o:

Austrija Migranti