Kao iz SF filmova: Igorek je ruski hodajući vojni robot, težak 4,5 tona

KALAŠNJIKOV Njime upravlja operater koji je smješten iza zatamnjenih i neprobojnih stakala

Kao iz SF filmova: Igorek je ruski hodajući vojni robot, težak 4,5 tona Njegove mogućnosti još su ograničene, ali već se radi na novoj i naprednijoj verziji

Ruska fabrika oružja ''Kalašnjikov'', koju je proslavilo istoimeno oružje, ove je sedmice na sajmu u Moskvi predstavila nešto novo. Riječ je o robotu naziva Igorek, teškom 4,5 tona i visokom gotovo četiri metra.

Igorek ima "ruke", odnosno kliješta koja su predviđena za podizanje, prenošenje ili popravljanje, a njima upravlja operater koji je smješten iza zatamnjenih i neprobojnih stakala u kupoli na vrhu robota.

Igorekove mogućnosti još su ograničene i već se radi na novoj i naprednijoj verziji koja bi trebala biti predstavljena na vojnom sajmu za dvije godine.

- Ovo je trenutno samo demonstracija onoga što planiramo ubuduće pratiti. Shvatamo da postoje robotski strojevi na gusjenicama i s pogonom na kotače pa nam je postalo jasno da se traže automatski pokretni sistem - rekao je Vladimir Dmitrijev iz ''Kalašnjikova''.

''Kalašnjikov'' je najveći ruski proizvođač oružja. Proizvodi oko 95 posto cjelokupnog malokalibarskog oružja u zemlji i u više od 27 država širom svijeta.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH