REAKCIJA

Tramp prozvao Sešnsa: Istraži svu korupciju i ''na drugoj strani'', uključujući Klintonovu fondaciju

Kazao i da bude fer u slučaju američke obavještajke koja je osuđena na više od pet godina zatvora

Arhiv

Avaz.ba

24.8.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) nastavio je verbalni obračun s ministrom pravde Džefom Sešnsom (Jeff Sessions). Tramp je na Twitteru prokomentirao Sešnsovu izjavu u kojoj navodi da neće dozvoliti da ministarstvo pravosuđa bude pod utjecajem političkih namještanja.

Ovom prilikom, Tramp je u podužem tvitu, između ostalog, posavjetovao Sešnsa da istraži svu korupciju demokrata, ali i da bude fer u slučaju američke obavještajke koja je osuđena na više od pet godina zatvora. 

- To su odlične vijesti, Džef, to je upravo ono što svako želi. Savjetujem ti da istražiš svu korupciju i ''na drugoj strani'', uključujući izbrisane e-mailove, Komejeve (Comey) laži i informacije koje su procurile, Milerovu (Mueller) istragu, Mekejba (McCabe), Strzoka, Pejdž, Ohr, zloupotrebu FISA-e, Kristofera Stilija (Christopher Steele) i njegovu prevaru, Klintonovu fondaciju, ilegalno praćenje moje kampanje i miješanje Rusa - i mnogo mnogo više. Pokaži neprerađene dokumente. Hajde, Džef, možeš ti to, država čeka. Bivša američka obavještajka osuđena je na zatvorsku kaznu od 63 mjeseca zbog ''povjerljivih'' informacija. Pobogu, to nije ništa u odnosu na ono što je Klinton uradila! Nije fer, Džef, dupli standardi - napisao je Tramp.

Podsjećamo, predsjednik SAD dugo već kritizira Sešnsa zbog toga što se izuzeo iz istrage o Rusiji koju provodi specijalni tužilac Robert Miler. Cilj istrage je da se utvrdi jesu li postojale veze između Rusa i Trampovog izbornog štaba i je li predsjednik pokušao opstruirati pravdu.

Po zakonima Sekretarijata za pravosuđe, od Džefa Sešnsa se tražilo da se izuzme iz Malerove istrage zbog sukoba interesa, vlastitih kontakata koje je imao s tadašnjim ruskim ambasadorom u Vašingtonu i podršci koju je pružao Trampu kao kandidatu.

Tramp je početkom mjeseca ponovo pozvao Sešnsa da prekine federalnu istragu o miješanju Rusije u predsjedničke izbore, kao i o bilo kakvoj saradnji Moskve s ljudima povezanim s Trampovom kampanjom.




Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.