SVIJET

Hajko Mas će u septembru boraviti u posjeti Turskoj

Uoči posjete Berlinu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana

Arhiv

Fena

24.8.2018

Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) otputovat će u Tursku početkom septembra uoči posjete Berlinu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) krajem istog mjeseca, saopćili su diplomatski izvori za dpa u petak.

Masova posjeta Turskoj planirana je za 5. i 6. septembar i uključivat će sastanke s vladinim zvaničnicima i prisustvo ceremoniji obilježavanja 150. godišnjice njemačke škole u Istanbulu, saopćili su izvori.

Masova posjeta Istanbulu, prva otkako je preuzeo dužnost šefa diplomatije, prva je u nizu planiranih posjeta visokih zvaničnika njemačke vlade uoči Erdoanove posjete Berlinu 28. i 29. septembra. Erdoan će se sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je potvrditi Masovu posjetu, navodeći da ne može unaprijed objaviti informaciju o planovima putovanja šefa diplomatije.

Njemačko-turski odnosi zategnuti su nizom nesporazuma između dvije zemlje od propalog pokušaja puča u Turskoj u julu 2016. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.