SVIJET

Skot Morison novi australski premijer

Na poziciji premijera naslijedio Malkolma Ternbula

Arhiv

Fena

24.8.2018

Skot Morison (Scott Morrison) u petak je položio zakletvu kao sedmi australski premijer u 11 godina, smjenjujući na tom položaju bivšeg čelnika Malkolma Ternbula (Malcolm Turnbull).

Niz sukoba za vlast unutar stranaka znače da nijedan premijer nije odslužio kompletan mandat od 2007., a Morisonovo imenovanje slijedilo je taj trend.

- Vi ste sada trideseti premijer Commonwealtha Australije - poručio je generalni guverner Piter Kosgrov (Peter Cosgrove) Morisonu nakon što je položio zakletvu u Kanberi.

Morison, 50-godišnji duboko religiozni hrišćanin, držao je ruku na Bibliji dok je iskazivao vjernost kraljici Elizabeth II, koja je posljednji put posjetila kontinent u 2011.

Morisonov stranački zamjenik Džoš Fridenberg (Josh Frydenberg) držao je ruku na jevrejskoj Tori dok je polagao zakletvu kao ministar trezora.

Morison je tokom dana preuzeo čelništvo nad Liberalnom strankom nakon što je pobijedio na unutarstranačkom glasanju o rukovodstvu. Ternbul je svrgnut iz stranačkog rukovodstva i samim tim s položaja premijera, nakon brutalne pobune konzervativnih poslanika.

Morison, politički konzervativac koji je bio ministar trezora u Ternbulovoj vladi, pobijedio je sa 45 naprema 40 glasova bivšeg ministra unutrašnjih poslova Pitera Dutona (Peter Dutton), koji je sazvao glasanje za stranačko čelništvo.

Ternbul nije bio kandidat na izborima.

Prije ceremonije polaganja zakletve, Morison je obećao ujediniti svoju "načetu" Liberalnu stranku i istaknuo je da će ponovo zadobiti povjerenje australske javnosti.

- Osigurat ćemo stabilnost i jedinstvo i oblikovat ćemo pravac koji australski narod očekuje od nas kao čelnika zemlje - izjavo je Morison na prvoj konferenciji za novinare nakon pobjede na stranačkim izborima.

''Mi smo na vašoj strani. To je jedino što je bitno. Na vašoj smo strani'', poručio je Morison Australcima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.