ODLUČNA

Merkel pozvala na mirno rješenje sukoba oko Nagorno Karabaha

Baku i Jerevan u sporu od 2016

Arhiv

Fena

24.8.2018

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak je zatražila od Armenije i Azerbejdžana da pronađu miroljubivo rješenje dugotrajnog teritorijalnog spora između dviju bivših sovjetskih republika oko regije Nagorni Karabah.

- Bitno je da se taj sukob riješi na miroljubiv način - izjavila je Merkel na konferenciji za novinare u Jerevanu, drugog dana svoje regionalne turneje po južnom Kavkazu.

- Njemačka je spremna da da svoj doprinos mirnom rješenju višedecenijskog sukoba - dodala je.

Baku i Jerevan još su u sporu, a česte razmjene vatre duž nemirne linije fronta skoro su prerasle u otvoreni rat 2016. godine.

Karabah je pod armenskom kontrolom otkako su ga armenske trupe zauzele u ratu početkom 1990-ih godina nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Međunarodna zajednica još smatra Nagorno Karabah dijelom Azerbejdžana i nijedna zemlja nije priznala tu regiju kao nezavisnu državu.

Energentima bogati Azerbejdžan, čija ulaganja u vojsku nadmašuju armenski kompletni državni budžet, u više je navrata prijetio da će vratiti otcijepljenu regiju silom.

Armenija, koja je u vojnom savezništvu s Rusijom, tvrdi da će se suprotstaviti svakoj vojnoj ofanzivi Azerbejdžana.

U subotu će Merkel otputovati u Azerbejdžan, gdje se očekuje da će raspravljati o energetskoj saradnji s naftom bogatom kaspijskom zemljom koja se smatra alternativom ruskom snabdijevanju Evrope prirodnim gasom i naftom.

Ona je doputovala u Jerevan iz Gruzije, gdje je osudila rusko vojno prisustvo u regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji kao "okupaciju 20 posto gruzijske teritorije i veliku nepravdu."


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.