Kolinda Grabar-Kitarović stigla u posjetu u Afganistanu neobično obučena: Svi na aerodromu su gledali u nju

Agencije
24.08.2018 20:37

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović očekuje političko rješenje afganistanskog sukoba kojem će prethoditi modernizacija talibanskih stavova, kazala je novinarima u Kabulu.

Grabar-Kitarović doputovala je u višednevni posjetu Avganistanu, treću u svom predsjedničkom mandatu, prenosi Hina.

Na početku posjete sastala se sa zapovednikom misije "Odlučna podrška" Džonom Nikolsonom.

Pohvala za vojnike

Nakon toga je kazala da je ponovno doputovala u Afganistan kako bi posjetila hrvatske vojnike, koji tamo i dalje dobijaju same pohvale za svoju službu, ali i čula kakvo je stanje u toj zemlji.

Više od stotinu pripadnika oružanih snaga savjetuje vojne i policijske snage Avganistana, u sklopu neborbene operacije pokrenute 2015. u kojoj je oko 16.000 vojnika iz 39 zemalja članica i partnerskih država.

Hrvatska, koja je članica NATO-a postala 2009. godine, u misijama u Afganistanu učestvuje od 2003. godine.

Po njezinim riječima, međunarodne snage borave u toj zemlji kako bi se spriječilo prelivanje terorističkih napada izvan zemlje i kontrolisali tokovi migracija.

- U slučaju pada ovdašnje vlade, mogli bi očekivati milione i milione izbjeglica koji bi krenuli prema Evropi i EU. A ja sam jedna od državnica koja se zalaže da se problemi migracija rješavaju uklanjanjem korjenskih uzroka - sukoba, siromaštva, korupcije, nejednakosti, neobrazovanosti - rekla je.

Obučena u uniformu

Ono što je posebno privuklo pažnju jeste da je Kolinda nosila uniformu kakvu nose i ostali pripadnici misije. Imala je jaknu sa hrvatskom zastavom na ramenu, a na glavi je nosila šljem.

Moglo bi se reći da je ovakvo izdanje hrvatske predsjednice neobično i poprilično nesvakidašnje.

Oglasi

NA VRH