AUSTRIJA

Van der Belen: Dijalog Beograda i Prištine u fokusu Beča

Neophodno podržati dijalog

AFP

Srna

26.8.2018

Austrijski predsjednik Aleksander Van der Belen (Alexander Van der Bellen) izjavio je da je dijalog Beograda i Prištine jedan od fokusa Austrije tokom njenog predsjedavanja EU i da treba iskoristiti pozitivan trend i mogućnosti koje se pružaju u ovom trenutku.

- Imam utisak da sam sinoć prisustvovao historijskom trenutku - rekao je Van der Belen na konferenciji za novinare, govoreći o debati u okviru Evropskog foruma u Alpbahu u kojoj su učestvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači.

- Van der Belen je istakao da Beč podržava aktivnosti visoke predstavnice EU Federike Mogerini (Federica Mogherini) i da je spreman ponuditi pomoć kada god to obje strane ili Mogerini budu željeli - prenose beogradski mediji.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) kaže da je dobro čuti da se radi na bilateralnom rješenju. 

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je neophodno podržati dijalog s ciljem postizanja dogovora, ali i da se poštuje postignuti dogovor kada ga bude.

- Ako bude postignut dogovor, pred regionom je svijetla budućnost. Znam koliko je to teško, ali vidim privrženost kod Vučića i Tačija da pronađu održivo rješenje - rekao je Pahor.

Predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači rekao je da niko ne treba da strahuje od potencijalnog "mirovnog sporazuma" s Beogradom, čak iako to podrazumijeva korekciju granica.

- Kosovo i Srbija neće biti ni prvi ni posljednji koji su pravili korekciju granica da bi riješili konflikt - rekao je Tači na konferenciji za novinare u Alpbahu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.