SKANDALI

Papa Franjo navodno već godinama zna sve o zlostavljanju djece

Bivši visoki dužnosnik Vatikana ga pozvao da napusti dužnost

Arhiv

Agencije

26.8.2018

Bivši visoki dužnosnik Vatikana optužio je papu Franju da je pet godina prije nego je prihvatio ostavku američkog kardinala Teodora Mekarika (Theodor McCarrick) znao da mu se pripisuju optužbe za seksualno zlostavljanje te je pozvao Svetog Oca da zbog tog propusta i sam napusti dužnost. 

Mekarik (88) je u julu postao prvi katolički kardinal u historiji koji je dao ostavku zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. Posljednji put je neki kardinal napustio dužnost 1927. godine zbog političkog neslaganja s Vatikanom. 

U pismu na 11 stranica upućenom katoličkim medijima tokom Papine posjete Irskoj, nadbiskup Karlo Marija Vigano (Carlo Maria) je napisao da je Franji 2013. kazao da je Mekarik suočen s brojnim optužbama za seksualno zlostavljanje niže pozicioniranih sjemeništaraca i svećenika. 

Kardinal je dao ostavku nakon što je zaključeno da su tvrdnje o zlostavljanju 16-godišnjeg ministranta uvjerljive. 

- Papa je barem od 23. juna 2013. znao da je Mekarik okorjeli predator - kazao je Vigano, koji je u to vrijeme bio vatikanski ambasador u SAD. 

- Papa Franjo bi trebao prvi dati dobar primjer kardinalima i biskupima koji su prikrivali Mekarikovog zlodjela i dati ostavku zajedno s njima - poručio je Vigano. 

Bivši vatikanski dužnosnik obrušio se na "homoseksualnu mrežu u Crkvi", a riječ "homoseksualac" u pismu se pojavljuje 18 puta, dok se riječ "dijete" pojavljuje dva puta.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.