Merkel: Ekstremni vremenski uvjeti širom svijeta dokaz su ozbiljnosti situacije

NJEMAČKA Njemačka kancelarka

Merkel: Ekstremni vremenski uvjeti širom svijeta dokaz su ozbiljnosti situacije Više desetine država zatražilo da se emitiranja štetnih gasova smanje

Ekstremni vremenski uvjeti širom svijeta dokaz su da su klimatske promjene realnost, rekla je danas njemačka kancelarka Angela Merkel. 

Ekstremne temperature širom sjeverne hemisfere ovog ljeta izazivaju dodatnu zabrinutost da klimatske promjene dobivaju na snazi zbog čega je više desetine država zatražilo da se emitiranja štetnih gasova smanje mnogo brže nego što je planirano.

Međutim, Merkel smatra da bi slični pozivi mogli biti kontraproduktivni i da određivanje novih ciljeva nema smisla jer pojedine evropske države ne mogu da ispune ni ranije određene regulative.

- Nisam posebno sretna zbog ovih prijedloga. Mislim da bi prvo trebali da se držimo ciljeva koje smo ranije odredili - rekla je Merkel.

Njemačka administracija već se suočava sa kritikama zbog odustajanja od zadatih ciljeva za smanjenje štetnih gasova do 2020. godine jer je donesen zaključak da ne mogu biti dostignuti.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH