VELIKAN

Amerika tuguje za Mekejnom, na pogrebu senatora će govoriti i Obama

Porodica u petak objavila kako je prekinuto liječenje tumora

AFP

Avaz.ba

26.8.2018

Zastave na polja koplja vijore se na Bijeloj kući i američkom Kongresu, u znak počasti za preminulog Džona Mekejna (John McCain), vijetnamskog ratnog heroja i predsjedničkog kandidata znanog po umjerenosti, koji je zbog osobne hrabrosti i tretiranja političkih neprijatelja zaradio opće poštovanje.

Mekejn, više od tri desetljeća senator iz Arizone, umro je u subotu, nakon godine dana borbe protiv agresivnog tumora mozga. Iza njega ostala je supruga Sindi (Cindy) i sedmero djece, troje iz ranijeg braka.

Njegova je podrodica u petak objavila kako je prekinuto liječenje tumora.

- Senator Džon Mejkejn III preminuo je u 16,28 sati 25. avgusta 2018. S njim su do kraja bili njegova supruga Sindi i njihova porodica. U trenutku kad je umro iza sebe je imao 60 godina odanog služenja Sjedinjenim Američkim Državama - navodi se u saopćenju.

Njegovo tijelo bit će izloženo u američkom Kongresu, što je počast koja se daje samo najuglednijim Amerikancima, među kojima su bili Džon F. Kenedi (John F. Kennedy) i Ronald Regan (Reagan), te u kongresu Arizone, američke savezne države koju je predstavljao 35 godina.

Pogreb će biti održan u nacionalnoj katedrali u Vašingtonu, a bit će pokopan po vlastitoj želji u Pomorskoj akademiji u Anapolisu.

Njegov politički protivnik Barak Obama (Barack) govorit će mu na pogrebu

Bivši predsjednici, republikanac Džordž Buš (George W. Bush) i demokrat Barak Obama - njegovi uspješniji suparnici 2000. i 2008. - trebali bi govoriti na pogrebu, piše ''New York Times''.

Mediji su ranije objavili da je senator jasno zatražio da se ne pozove predsjednik Donald Tramp (Trump). Očekuje se pak dolazak potpredsjednika Majka Pensa (Mike Pence).

Dok izrazi saučešća dolaze i iz SAD i iz inozemstva, Tramp je kratko na Twitteru napisao: "Moje najdublje saosjećanje i poštovanje porodici senatora Džona Mekejna."

Rijetki republikanac koji je bio Trampov kritičar, Mekejn je optužio predsjednika za naivnost, egoizam i simpatije prema autokratima, posebno nakon Trampovog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju ovog ljeta.

Mekejn je napao Trampa zbog njegova samita s Putinom nazivajući zajedničku konferenciju za novinare s Putinom u Helsinkiju "jednim od najnedostojnijih nastupa nekog američkog predsjednika". Kazao je kako Tramp ne samo da nije bio u stanju usprotiviti se Putinu nego to nije ni želio.

Mekejn je bio i ključan glas koji je prevagnuo prošle godine kada republikanci zbog njega nisu uspjeli ukinuti tzv. "Obamacare".

U jednom od najdramatičnijih trenutaka u Kongresu tokom Trampovog mandata teško je bolestan stigao na glasanje u Senatu u julu 2017. na kojemu je pokopan Trampov pokušaj da opozove zakon o zdravstvenoj zaštiti iz doba njegova prethodnika Obame, a kojim bi se povećao broj Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja.

Tramp mu to nikada nije oprostio.

Ipak, Mekejn je bio i Obamin kritičar, te je za njega tvrdio da je na polju vanjske politike bio preslab na pitanjima Libije, Iraka i Sirije.

Obama je kazao da je senator "dijelio, bez obzira na sve naše različitosti, odanost nečem višem - idealima za koje su se naraštaji Amerikanaca borili, marširali i žrtvovali".

Buš je kazao da je Mekejn "čovjek dubokih uvjerenja i patriot najviše klase".

Mekejn je proveo više od tri decenije u Senatu, učestvujući uveliki u raspravama o ratovima i miru i moralno usmjeravajući naciju. Na čelu senatskog Odbora za oružane snage bio je snažan zagovornik prava ratnih veterana.

Izrazi saučešća iz Njemačke, Kanade, Britanije, Francuske...

Jedan od najcjenjenijih političara u novijoj američkoj historiji, uporni kritičar autoritarnih lidera, te česti putnik zaradio je poštovanje širom svijeta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je Mekejna "jednim od najvećih političara našeg vremena koji se neumorno borio za snažni transatlantski savez".

Kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) rekao je da je bio "inspiracija milionima", britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) naglasila je da je "utjelovio ideju službe iznad sebe samog", dok je francuski šef države Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozdravio "pravog američkog heroja". Preko Pacifika, u Kini je nazvan "gorostasom američke politike".

Šef demokrata u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) rekao je da će tražiti da senatska zgrada nosi njegovo ime.

Ratni veteran i zatočenik, dvaput poražen u borbi za predsjednika

Mekejn je u javnom političkom životu Amerike od 1960-ih kada je kako vojni pilot srušen u Vijetnamu i mučen tokom pet i po godina zarobljeništva.

U 2000. izgubio je borbu za republikansku predsjedničku nominaciju od Buša, no osam godina kasnije postao je predsjednički kandidat svoje stranke, ali ga je porazio demokrat Obama koji je postao prvi crni američki predsjednik.

Mekejn, predsjednik senatskog odbora za oružane snage, imao je istaknutu ulogu i tokom proteklih predsjedničkih izbora i kao česti kritičar i meta sadašnjeg predsjednika Donalda Trampa.

Mekejn, jastreb na polju vanjske politike s tradicionalnim republikanskim stajalištima o svjetskim zbivanjima, bio je cijenjen u obje stranke zbog promicanja pristojnosti i kompromisa u eri strančarenja na američkoj političkoj sceni.

No bio je poznat i po temperamentu i rijetko se libio sukoba.

Mekejn je osudio Trampovu predizbornu retoriku, neprijateljsku prema imigrantima, a Tramp je odgovorio kako Mekejn nije nikakav heroj dodajući da su mu "dragi ljudi koji nisu zarobljeni".

Nakon izbora za predsjednika Mekejn ga je napadao zbog potkopavanja slobode medija i vladavine prava te nacionalizma.

Mekejn je bio sin i unuk američkih generala i izabran je u zastupnički dom Arizone 1982. nakon više od dvije decenije služenja u mornarici. Povrede koje je zadobio tokom zarobljeništva u zloglasnom zatvoru "Hanoj Hilton" i drugima uništile su njegovu pilotsku karijeru.

Četiri godine kasnije izabran je u američki Senat 1986.

U predsjedničkoj utrci 2008. Mekejn je pokušao naslijediti nepopularnog Buša u tandemu s tadašnjom guvernerkom Aljaske Sarom Palin (Sarah), no tada 72-godišnji političar izgubio je od 25 godina mlađeg Obame i njegove snažne poruke: "Da, mi to možemo".

U memoarima je izrazio žaljenje što se nije odlučio za tadašnjeg senatora Džoa Libermana (Joe Lieberman), demokrata koji je postao nezavisni senator, kao potpredsjedničkog kandidata.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.