Papa odbio prokomentirati tvrdnje o zataškavanju zlostavljanja djece

SVIJET Rekao da neće "ni riječ reći" o dokumentu Vigana

Papa odbio prokomentirati tvrdnje o zataškavanju zlostavljanja djece Papa je rekao da bi novinari trebalo pažljivo pročitati taj dokument i sami procijeniti je li kredibilan

Papa Franjo izjavio da neće komentirati optužbe bivšeg visokog zvaničnika Vatikana Karla Marije Vigana (Carlo Maria Viganò) da je Papa zataškao slučaj seksualnog zlostavljana.

Papa je novinarima u avionu, vraćajući se iz Dablina u Rim, rekao da neće "ni riječ reći" o dokumentu Vigana.

Vigano je ranije u nedjelju od Pape zatražio da podnese ostavku, jer mu je, kako tvrdi, prije pet godina predočio optužbe o seksualnom zlostavljanju s kojima je bio suočen bivši kardinal Teodor Makerik (Theodore McCarrick).

Papa je rekao da bi novinari trebalo pažljivo pročitati taj dokument i sami procijeniti je li kredibilan.

Makerik, čiju je ostavku Franje prihvatio prošlog mjeseca, prvi je kardinal koji je podnio ostavku s visoke pozicije u crkvi, nakon što je istraga utvrdila da su navodi da je zlostavljao 16-godišnjeg dječaka "kredibilni".

Vigano, bivši ambasador Vatikana u Vašingtonu, u pismu na 11 strana dostavljenom rimokatoličkim medijima naveo je da je Papi još 2013. godine predočio navode o seksualnom zlostavljanju nižerangiranog svećenstva koje je pripisano Makeriku.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH